מחקרים 29.11.2015

נוגדי קרישה, תיאזיד וחסמי תעלות סידן יעילים בקשישים עם AF

נוגדי קרישה האריכו במתאר רפואה ראשונית את הישרדות חולי פרפור פרוזדורים בני 75 ומעלה, בהשוואה לאי-טיפול או לטיפול בנוגדי טסיות

שכיחותו העולה והולכת של פרפור פרוזדורים (atrial fibrillation, AF) עם הגיל הופכת את הטיפול בו באוכלוסיה הקשישה לאיזון עדין בין התועלת מהתרופות לתופעות הלוואי מהן. בנוסף, המתאר המחקרי בו נבחנות התרופות יכול שלא לייצג נאמנה את ה"עולם האמיתי" ותבניות השימוש בתרופות ותועלתן בפועל.

מחקר חדש, שהתפרסם לאחרונה באתר כתב העת Age and Ageing, ביקש לבחון את ההשפעה של תרופות למחלות לב וכלי-דם על הישרדות חולי AF קשישים במתאר הרפואה הראשונית.

במחקר נכללו 6,769 חולי AFי (55% נשים) בגיל ≥75 שנים שנבחרו מ-75 מרפאות ראשוניות בשוודיה. החוקרים חישבו את הסיכון לתמותה כתלות בשימוש בתרופות שונות למחלות לב וכלי-דם תוך תיקנון לגיל, לתחלואת לב וכלי דם, למצב כלכלי-חברתי ולתרופות אחרות למחלות לב וכלי דם.

שיעור התמותה בתקופת המחקר עמד על 18.2%. תרופות נוגדות קרישה האריכו באופן מובהק את ההישרדות ב-1.95 (רווח בר-סמך של 95%: 1.43-2.48) שנים בהשוואה לאי-טיפול כלל וב-0.78 (0.38-1.18) שנים בהשוואה לנוגדי טסיות.

בבחינת תרופות להורדת לחץ דם, האריכו משתנים ממשפחת ה-thiazides וחסמי תעלות סידון את ההישרדות ב-0.81 (0.43-1.18) ו-0.83 (0.47-1.18), בהתאמה, בגברים ובנשים יחדיו.

את הממצאים מסכמים החוקרים בקביעה, כי באוכלוסיה הקשישה, נוגדי קרישה, תיאזידים וחסמי תעלות סידן יכולים להאריך את חיי חולי פרפור פרוזדורים.

מקור:

Wändell PE, Carlsson AC, Sundquist J, Johansson S-E, Bottai M, Sundquist K. Pharmacotherapy and mortality in atrial fibrillation—a cohort of men and women 75 years or older in Sweden. Age Ageing [Internet] 2014 [cited 2014 Oct 17];afu153.

נושאים קשורים:  מחקרים,  פרפור פרוזדורים,  קשישים,  נוגדי קרישה,  חסמי תעלות סידן,  בעיות לב,  תיאזידים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו