מחקרים 23.08.2015

אכילת מזונות חריפים פעם בשבוע או יותר עשויה להאריך חיים

מחקר שכלל יותר מחצי מיליון בני אדם בסין הראה קשר מובהק בין צריכה של מזונות חריפים לירידה בתמותה כוללת ותמותה ממחלת לב איסכמית, סרטן ומחלות דרכי הנשימה

כבר מאות שנים תבלינים חריפים משמשים מטפלים מסורתיים בתרבויות שונות ומרוחקות ובמיוחד באסיה והמזרח הרחוק. בתוך כך נעשו עבודות מדעיות רבות שקשרו את התבלינים בכלל ואת החומרים הפעילים בהם דוגמת קפסאיצין להפחתה בשיעור ההיארעות של מחלות אונקולוגיות, לשיפור ומניעה של מחלות מטבוליות, לדיכוי תאבון וירידה בצריכה קלורית ועוד. חוקרים מסין ביקשו לבדוק בעבודה רחבת היקף האם צריכה קבועה של תבלינים חריפים קשורה לירידה בתמותה כוללת וספציפית. תוצאות מחקרם פורסמו לאחרונה בכתב העת BMJ.

במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בקרב מטופלים מ 10 מחוזות מרוחקים גיאוגרפית בסין נכללו 199,293 גברים ו 288,082 נשים בגילאי 30-79. במחקר לא נכללו חולים בסרטן, מחלת לב או ארועים מוחיים. החשיפה למזון חריף תועדה על סמך דיווח עצמי בכניסה למחקר. תוצאת המחקר העיקרית הייתה תמותה כוללת ותוצאות משנה כללו תמותה בגלל תחלואה ספציפית כגון תחלואה אונקולוגית, תחלואת לב וכלי דם ומחלות דרכי הנשימה.

במהלך מעקב שאורכו המשוקלל הנאמד ב 3,500,004 שנות אדם בין השנים 2004 ו 2013 נפטרו 11,820 גברים ו 8,404 נשים. שיעורי התמותה המוחלטים המסווגים על פי מידת הצריכה של מזונות חריפים היו 6.1, 4.4, 4.3 ו 5.8 מקרי מוות ל 1,000 לשנות אדם בקרב משתתפים שאכלו מזון חריף פחות מפעם בשבוע, פעם עד פעמיים בשבוע, שלוש עד חמש פעמים ושש עד שבע פעמים בשבוע, בהתאמה. צריכת מזונות חריפים נקשרה בקשר הופכי ועקבי מאוד לשיעורי התמותה הכללית המוחלטים בקרב נשים וגברים כאחד, גם לאחר תקנון לגורמי סיכון מוכרים נוספים. בבחינת הקוהורט כולו יחסי הסיכון המתוקננים לתמותה בהשוואה לנחקרים שצרכו מזון חריף פחות מפעם בשבוע היו 0.9 (95% רווח סמך 0.84-0.96), 0.86 (95% רווח סמך 0.80-0.92), 0.86 (95% רווח סמך 0.82-0.90) לאלה שאכלו מזון חריף 1-2 פעמים בשבוע, 3-5 פעמים או 6-7 פעמים, בהתאמה. משתתפי המחקר שאכלו מזונות חריפים 6-7 פעמים בשבוע נהנו מהפחתת הסיכון היחסי של 14% בתמותה כוללת. הקשר ההופכי בין מזון חריף לתמותה התחזק אף יותר בקרב אנשים שלא צרכו אלכוהול, לעומת אלה שכן. הקשר ההופכי נותר בעינו גם בהתייחס לתמותה על רקע מחלת לב איסכמית, סרטן ומחלות דרכי נשימה.

החוקרים מסכמים כי אכילה של מזונות חריפים עשויה להאריך חיים, זאת באופן בלתי תלוי בגורמי סיכון נוספים. ממצאים אלה יכולים להנחות מטפלים בהמלצות תזונתיות ולהסביר שונות בתחלואה ותמותה בין מטופלים מרקעים תרבותיים מגוונים.

מקור:

Lv J et al. Consumption of spicy foods and total and cause specific mortality: Population based cohort study. BMJ 2015; 351:h3942

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  מזונות חריפים,  קפסצאין
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו