מחקרים 26.01.2016

ויטמין D בחלב אם מספק רק 1/5 מהצריכה היומית של תינוקות

ב 9 החודשים הראשונים לאחר לידה חלב אם מספק פחות מ 20% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין D, הריכוז גבוה יותר בחלב האחורי, תלוי בעונת השנה ורמה בדמן של האמהות

ויטמין D חיוני להתפתחותם, ביחוד בכל הקשור למערכת השלד, של תינוקות רכים. רמת הויטמין תלויה במקורות התזונה של התינוק, קרי חלב אם או תחליפים, ספיגה במעי וחשיפה לאור השמש. מרבית האיגודים המקצועיים ממליצים על תוספת קבועה של ויטמין D לתינוקות בשנת חייהם הראשונה. חוקרים מהמרכז הרפואי ארהוס, דנמרק, ביקשו לבדוק עד כמה חלב אם מספק את צרכי הויטמין D של תינוקות הניזונים בהנקה בלעדית. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת  The American Journal of Clinical Nutrition.

החוקרים בדקו את הריכוז של ארגוקלציפרול (ויטמין D2) וכולהקלציפרול (ויטמין D3) ו 25 הידרוקסיויטמין D2 ו D3 (25(OH)D) בחלב קדמי ואחורי foremilk and hindmilk של נשים מניקות ב 9 החודשים הראשונים לאחר לידה. לטובת המחקר ניטלו דגימות חלב אם ודם מאמהות מניקות בשבוע השני לאחר לידה (107 אמהות), 4 חודשים (90 נשים) ו 9 חודשים (48 נשים) לאחר לידה. בנוסף ניטלו בדיקות דם גם מהתינוקות בגיל 4 ו 9 חודשים.

נצפתה הלימה מובהקת בין ריכוזי ויטמין D3 ו 25(OH)D בחלב אם כאשר הריכוזים בחלב האחורי היו גבוהים מאלה שנמדדו בחלב הקדמי. נוסף על כך נרשמה התאמה בין  רמת ה 25(OH)D בדמן של הנשים לבין רמות הויטמין בחלב אם. ריכוז הויטמין בחלב הקדמי עמד על כ 1.35% (חציון טווח בין רביעוני) ובחלב האחורי על כ 2.10% מהריכוז של 25(OH)D בדם האמהות (P<0.01). בתוך כך ריכוז ויטמין D בחלב אם הושפע מהותית מעונת השנה ומשימוש בתוספי ויטמין D. הצריכה היומית של ויטמין D של תינוקות אשר ינקו בלבד עמדה על 0.10μg (ויטמין D3) ו (0.34μg (25(OH)D, ערכים המשקפים פחות מ 20% מהצריכה היומית המומלצת לתינוקות עד גיל שנה.

החוקרים מסכמים כי הנקה מספקת רק כחמישית מהכמות היומית של ויטמין D המומלצת לתינוקות עד גיל שנה, התוצאות עולות בקנה אחד עם הקוים המנחים של האיגודים המקצועיים בעולם ומשרד הבריאות בישראל הממליצים על תוספת של ויטמין D לתינוקות יונקים עד גיל שנה.

מקור:

Vitamin D content in human breast milk: a 9-mo follow-up study1 Susanna við Streym2, Carsten S Højskov3, Ulla Kristine Møller2, First published December 16, 2015, doi: 10.3945/​ajcn.115.115105Am J Clin Nutr January 2016
vol. 103 no. 1 107-114

ערך: ד"ר צבי שליטנר

נושאים קשורים:  מחקרים,  ויטמין D,  חלב אם,  חלב אחורי,  חלב קדמי,  תחליף חלב אם
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות