צריכת קרוטנואידים שמקורם בפירות וירקות נקשרה בעבר לירידה בהיארעות של מספר מחלות כרוניות, אולם הזמינות הביולוגית שלהם עשויה להשתנות בהתאם להרכב המזון ולגורמים הקשורים לאדם הצורך אותם. ישנה טענה (ר' למשל כאן) כי מינרלים דו-ערכיים משפיעים באופן שלילי על הזמינות הביולוגית של קרוטנואידים בכך שהם מפחיתים את הרמות של מלחי מרה וחומצות שומן שלא עברו אסטריפיקציה, שהינם מרכיבים חשובים בהרחפה ובספיגה של קרוטנואידים.

במחקר אקראי, כפול-סמיות ומוצלב נבדקה ההשפעה של סידן על ספיגה של קרוטנואידים מהמזון, ונמצא שתוספת של 500 או 1,000 מ"ג של סידן לא השפיעה באופן משמעותי על ספיגת הקרוטנואידים.

במחקר המתואר להלן ביקשו החוקרים לבדוק האם תוספת סידן לתזונה משפיעה באופן שלילי על הספיגה של קרוטנואידים בבני אדם. המחקר בוצע באופן אקראי, כפול-סמיות ומוצלב (crossover) וגויסו אליו 25 גברים בריאים ללא עודף משקל (גילאים: 20-46, BMI < 30 kg/m2).

לאחר שבועיים של תקופת ניקוי (washout), כל משתתף במחקר קיבל שלוש פעמים (עם מרווח של שבוע בין פעם לפעם) ארוחה שמבוססת על תרד במשקל של 270 גרם (תכולת קרוטנואידים: 8.61 (סטיית תקן: 1.08( מ"ג של קרוטנואידים ל-100 גרם של מזון) ותוספת של 0, 500 או 1,000 מ"ג של סידן (כקרבונאט). כל משתתף במחקר היווה את הביקורת של עצמו. מהמשתתפים נלקחו דגימות דם במרווחים קבועים לאחר הארוחה עד 10 שעות מתום הארוחה; פרקציות של ליפופרוטאינים עשירים ב-TAG (טריאציל-גליצרול( הופרדו וריכוזי הקרוטנואידים נמדדו.

ערכי ה-AUC (שטח מתחת לעקומה המבטא זמינות ביולוגית) של הקרוטנואידים בארוחות ללא תוספת סידן היו 22.72 (שגיאת תקן של הממוצע: 2.78) ננומולxשעה/ליטר (לוטאין), 0.19 (שגיאת תקן של הממוצע: 3.90( ננומולxשעה/ליטר (בטא-קרוטן) ו-2.80 (שגיאת תקן של הממוצע: 1.75) ננומולxשעה/ליטר (בטא-קריפטוקסנתין). לא נמצאה השפעה מובהקת של תוספת 500 או 1,000 מ"ג של סידן על ערכי ה-AUC הללו.

לסיכום, תוספת של סידן – שהינו המינרל הדו-ערכי הנפוץ ביותר בתזונה – בריכוזים גבוהים אך פיזיולוגיים ככל הנראה איננה משפיעה על הזמינות הביולוגית של קרוטנואידים שמקורם בתרד.

מקור:

Corte-real J, Guignard C, Gantenbein M, et al. No influence of supplemental dietary calcium intake on the bioavailability of spinach carotenoids in humans. Br J Nutr. 2017;117(11):1560-1569.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28651681

נושאים קשורים:  קרוטנואידים,  ספיגה,  מערכת העיכול,  סידן,  מחקרים,  תרד