דיברטיקוליטיס 18.02.2018

אכילת בשר אדום לא מעובד והסיכון לדיברטיקוליטיס

במחקר פרוספקטיבי אמריקאי גדול אכילת בשר אדום לא מעובד העלתה את הסיכון לדיברטיקוליטיס בעוד אכילת דג או עוף הפחיתה את הסיכון

דיברטיקוליטיס היא מחלה שכיחה שהפתופיזיולוגיה שלה אינה ברורה דיה. פרט לתזונה עשירת סיבים לא ידועות המלצות תזונתיות אחרות העשויות להפחית את הסיכון לדיברטיקוליטיס. מחקר זה בדק כיצד צריכת בשר משפיעה על הסיכון לדיברטיקוליטיס.

במסגרת מחקר קוהורט פרוספקטיבי אמריקאי (Health Professionals Follow-Up Study) נכללו 46,461 גברים ב-1986-2012. המשתתפים מילאו שאלון בנוגע למצב בריאותי אחת לשנתיים ושאלון בנוגע לתזונה אחת ל-4 שנים. צריכת הבשר קוטלגה לפי סוג הבשר ותדירות הצריכה, כאשר Q1 הם הנבדקים בחמישית התחתונה של תדירות הצריכה ו-Q5 הם הנבדקים בחמישית העליונה.

אירוע של דיברטיקוליטיס הוגדר ככאב בטן בחולה עם מחלה דיברטיקולרית וסיבוך כגון נקב, מורסה, פיסטולה או חסימת מעי, או שנזקק לאשפוז ו/או טיפול אנטיביוטי או כירורגי, או כאב חמור מלווה בחום שהצריך ביצוע  CT בטן.

נתונים סטטיסטיים: במהלך 651,970 שנות אדם אובחנו 764 אירועים של דיברטיקוליטיס. לגברים בחמישית העליונה (Q5) של צריכת בשר אדום היה סיכון יחסי של 1.58 לסבול מדיברטיקוליטיס לעומת גברים בחמישית התחתונה (Q1) (רווח בר סמך של 95% : 1.19-2.11). הסיכון לדיברטיקוליטיס עלה ב-18% עבור כל יום נוסף של צריכת בשר אדום בשבוע, כבר החל מהיום הראשון, ועד לסיכון מקסימלי בצריכת 6 מנות בשבוע, לאחר מכן צריכה נוספת לא העלתה עוד את הסיכון. הקשר היה חזק יותר עבור בשר אדום לא מעובד מאשר בשר מעובד (סיכון יחסי 1.51 לעומת 1.03). החלפה של מנת בשר אדום בדג או עוף הפחיתה את הסיכון לדיברטיקוליטיס (סיכון יחסי 0.8, רווח בר סמך של 95%: 0.63-0.99).

סיכום: החוקרים סיכמו כי צריכה של בשר אדום מעלה את הסיכון לדיברטיקוליטיס וייתכן שהחלפתו בעוף או דג מפחיתה את הסיכון, וניתן להשתמש בנתונים אלה בעת המלצה תזונתית למטופלים הנמצאים בסיכון לדיברטיקוליטיס.

מקור:

Meat intake and risk of diverticulitis among men
Cao Y, Strate LL, Keeley BR, et al. Gut 2018;67:466-472.

 ערכה: ד״ר נועה גולדשר מינרבי

נושאים קשורים:  דיברטיקוליטיס,  בשר אדום,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות