טיפולי שיניים פולשניים (invasive dental treatments, IDTs) עלולים לגרום לבקטרמיה זמנית ולכן נחשבים כגורם סיכון פוטנציאלי לדלקת פנים הלב (infective endocarditis, IE).
עוד בעניין דומה
יש הנחה כי דרך הטראומה הנגרמת על ידי IDTs, החיידקים נכנסים לזרם הדם ועשויים להיצמד למסתמי לב לא תקינים או רקמת לב פגומה ולגרום ל-IE. עם זאת הקשר בין IDTs ו-IE נותר שנוי במחלוקת. מטרת המחקר הינה להעריך קשר זה.
הנתונים במחקר זה נאספו מתוך Health Insurance Database בטאיוואן. לצורך הניתוח הסטטיסטי של הנתונים החוקרים בחרו בעיצוב מחקר מקרה-מצולב ומקרה-ביקורת עצמית. היתרון של שיטות אלו הוא שגורמים תורמים שלא משתנים עם הזמן מותאמים לחלוטין. בעיצוב מקרה-מצולב, בוצעה רגרסיה לוגיסטית עם חשיפה ל-IDT כדי להעריך את הסיכון ל-IE לאחר IDT לאחר 4,8,12 ו-16 שבועות, בהתאמה. בעיצוב מקרה-ביקורת עצמית, בוצעה רגרסיית Poisson כדי להעריך את הסיכון ל-IE בתקופות הסיכון של 1,4,5-8,9-12 ו-13-16 שבועות לאחר IDT.
סך הכל, 9,120 ו-8,818 מטופלים עם IE נכללו בתבנית מקרה-מצולב ותבנית המקרה-ביקורת עצמית בהתאמה. בתבנית מקרה-מצולב, 277 מקרים ו-249 מקרי ביקורת קיבלו IDTs במהלך תקופת החשיפה ויחס הסיכויים היה 1.12 (רווח בר-סמך 95%, 0.94-1.34) עובר 4 שבועות. בתבנית מקרה-ביקורת עצמית, החוקרים מצאו כי 407 IE התרחשו במהלך ארבעת השבועות הראשונים לאחר IDTs, ושיעור ההיארעות המותאם לגיל היה 1.14 (רווח בר-סמך 95% 1.02-1.26) עבור 1-4 שבועות לאחר IDTs.
לסיכום, בשני תבניות המחקר, החוקרים לא מצאו סיכון מוגבר מבחינה קלינית ל-IE בטווח הקצר לאחר IDTs. בנוסף, החוקרים לא מצאו קשר בין IDTs ו-IE בקרב מטופלים עם סיכון גבוה ל-IE. לכן, מתן אנטיביוטיקה מניעתי למניעת IE אינו נדרש עבור האוכלוסיה בטאיוואן.
מקור:
תגובות אחרונות