גברים מצויים בסיכון מוגבר לחלות בשחפת (TB – tuberculosis) בהשוואה לנשים. בנוסף, יש גורמי סיכון מסוימים ל-TB עמידה למגוון תרופות (MDR – multidrug-resistance) או עמידה לריפמפיצין (RR – rifampicin-resistant) שנפוצים יותר בקרב גברים, לכן ההנחה היא שלגברים יש סיכון יחסי גבוה יותר ל-MDR/RR-TB בהשוואה לנשים שחלו ב-TB.
עוד בעניין דומה
החוקרים השתמשו במידע מופרד לפי מין בנוגע לחולי TB שדווח לארגון הבריאות העולמי מ-106 מדינות וחישבו את יחס הסיכונים בין גברים לנשים (M:F – male-to-female) ל-MDR/RR-TB.
החוקרים לא מצאו עדות לסיכון מוגבר ל-MDR/RR-TB לאחד המינים ב-81% (86 מתוך 106) מהמדינות, כאשר המשקל האקראי הכולל ליחס הסיכון M:F היה 1.04 (רווח בר סמך 95%: 0.97-1.11).
ב-12% (13 מתוך 106) מהמדינות נמצאו עדויות לכך שגברים מצויים בסיכון מוגבר בהשוואה לנשים, בזמן שב-7% (7 מתוך 106) מהמדינות נמצא כי נשים מצויות בסיכון מוגבר.
תוצאות המחקר הראו כי הסיכון ל-TB שהיא MDR/RR בקרב גברים בהשוואה לנשים עלה ככל שההיארעות של MDR/RR-TB עלתה, והיה גבוה ביותר לגברים בהשוואה לנשים בברית המועצות לשעבר, שם יחס הסיכון היה 1.16 (רווח בר סמך 95%: 1.06-1.28).
בשונה מכך, נמצא כי הסיכון היה מוגבר דווקא לנשים בהשוואה לגברים במקומות בהם כוח הקנייה של התוצר המקומי הגולמי עלה, ובמקומות בהם מרבית התחלואה ב-TB היתה באזורים בהם האוכלוסיה כללה ילדים של זרים, שם יחס הסיכון היה 0.84 (רווח בר סמך 95%: 0.75-0.94).
החוקרים הסיקו כי באופן כללי, הסיכון ל-MDR/RR-TB בקרב אנשים שחלו ב-TB הוא זהה בין גברים לנשים. עם זאת, הם מצאו כי גברים שחיים במדינות עם עומס גבוה של MDR/RR-TB, בייחוד בברית המועצות לשעבר, עומדים בפני סיכון מוגבר ל-MDR/RR-TB, מה שמדגיש את הצורך בגישה מותאמת לפי מין כאשר מזהים ומטפלים ב-TB.
מקור:
McQuaid, C.F. et al. (2020) European Respiratory Journal 56.
תגובות אחרונות