לאחרונה פורסם בכתב העת Stroke עדכון לקווים המנחים של החברה האמריקאית למחלות לב - American Heart Association, והחברה האמריקאית לשבץ, American Stroke Association. ההנחיות מתייחסות למניעת שניונית של שבץ בחולים עם שבץ או TIAי(transient ischemic attack).
סוכרת מהווה גורם סיכון משמעותי לשבץ איסכמי. לכ-30% מאנשים שלוקים בשבץ איסכמי יש אבחנה של סוכרת. כמו כן, סוכרת נמצאת בין גורמי הסיכון המרכזיים לשבץ עתידי במטופלים אחרי שבץ איסכמי או אירוע איסכמי חולף (TIA)
על פי הנתונים מ-Minesota Heart Survey מטופלים סוכרתיים שחוו שבץ היו בסיכון מוגבר משמעותית לסיבוכים נוספים – סיכון לתמותה בשנה הראשונה אחרי האירוע היה גבוה פי 2 יחסית לאוכלוסייה ללא סוכרת, רק 1 מתוך 5 שרדו בחלוף 5 שנים מאז האירוע לפי סקר זה.
מעבר לסיכון מוגבר לשבץ איסכמי, סוכרת קשורה גם לסיכון מוגבר להתפתחות של דמנציה ווסקולרית.
הקווים המנחים כוללים, בין היתר, מספר המלצות בנוגע לאיזון גליקמי ולטיפול בחולים עם סוכרת ושבץ איסכמי או TIA:
- המלצה עם דירוג 1A מדגישה כי יש לשאוף ליעד איזון גליקמי מותאם אישית בכל מטופל. עבור רוב החולים ובפרט חולים מתחת לגיל 65 וללא תחלואה המקצרת משמעותית את תוחלת החיים, יש לשאוף ליעד המוגלובין מסוכרר השווה או קטן מ-7% על מנת להפחית סיכון לסיבוכים מיקרווסקולריים.
- המלצה עם דירוג 1B-R מדגישה כי בחולים עם שבץ איסכמי או TIA וסוכרת, הטיפול בסוכרת צריך לכלול תרופות אנטיהיפרגליקמיות עם השפעה קרדיווסקולרית מיטיבה על מנת להפחית סיכון עתידי לאירועי MACE ובכלל זה לשבץ, אוטם שריר הלב ותמותה קרדיווסקולרית. תרופות אלו כוללת פיוגליטזון, אגוניסטים ל-GLP-1R ומעכבי SGLT2. חשוב לציין כי בשונה מחלק מהאגוניסטים ל-GLP-1R ופיוגליטזון, לא הודגם במחקרים שבחנו תוצאים קרדיווסקולריים כי למעכבי SGLT2 ישנה השפעה מיטיבה על הסיכון לשבץ.
לאור החידושים האחרונים בטיפול התרופתי בסוכרת, ה-American Diabetes Association וה-European Association for the Study of Diabetes כמו גם איגודים מקצועיים אחרים פרסמו אלגוריתמים חדשים לטיפול בסוכרת סוג 2. לפי נייר העמדה של ADA/ EASD, בחולים עם מחלה קרדיווסקולרית טרשתית ובכלל זה חולים שחוו שבץ, יש להוסיף אגוניסט ל-GLP-1R למטפורמין ללא תלות בערך ההמוגלובין המסוכרר של החולה למניעת אירועים וסקולריים חוזרים.
המלצה נוספת עם דירוג 1B-R מתייחסת למטופלים אחרי שבץ איסכמי/ TIA הסובלים מעודף משקל או השמנה. ירידה במשקל מומלצת במטופלים אלה לשיפור הפרופיל של גורמי הסיכון לטרשת העורקים.
מקור:
Stroke. 2021;52:00–00. DOI: 10.1161/STR.0000000000000375
The Minnesota Heart Survey. Diabet Med 1994; 11: 678– 84
תגובות אחרונות