נגיף הקורונה 12.12.2021

הפרעות בהכרה כסיבוך חמור של מחלת הקורונה

מחלת קורונה קשה עלולה להוביל להפרעות בהכרה | במחקר שבוצע על חולים אלה נמצאו ליקויים בקישוריות המוח אך לא נצפו חסרים נוירולוגיים משמעותיים בחודשים שלאחר האשפוז

סינפסות במוח (איור אילוסטרציה)

הפרעות הכרה נצפו כסיבוך חמור של מחלת הקורונה (COVID-DoC). העובדה כי המנגנון הפתופיזיולוגי והפרוגנוזה של תופעה זו נותרו לא ברורים מקשה על קבלת החלטות בכל הנוגע להמשך טיפול מאריך חיים בחולים אלה.

במחקר אורך פרוספקטיבי, שפורסם בכתב העת Neurology, החוקרים תיארו את המהלך הטבעי של COVID-DoC ובדקו את הקשר בין התופעה לבין פרופיל הקישוריות (connectivity) המוחי. המחקר בוצע על מבוגרים עם מחלה קשה, הסובלים מהפרעת הכרה שאינה מוסברת על ידי סדציה או פגיעה במבנה המוח. כלל המטופלים תוכננו לעבור בדיקת MRI ללא קשר למחקר. המשתתפים עברו בדיקות resting state functional MRI ו-diffusion MRI על מנת להעריך את הקישוריות התפקודית והמבנית במוח. התוצאות הושוו לביקורת של מטופלים בריאים וכן למטופלים עם הפרעת הכרה כתוצאה מטראומה חמורה למוח (TBI: traumatic brain injury).

בנוסף לכך, החוקרים העריכו את שיפור ההכרה (command-following) והתוצאים התפקודיים (באמצעות הסולמות Glasgow Outcome Scale Extended [GOSE] ו-Disability Rating Scale [DRS]). המטופלים עברו הערכה בעת שחרורם מבית החולים, לאחר שלושה חודשים משחרורם, ולאחר שישה חודשים משחרורם. כמו כן, החוקרים בדקו האם משתנים קליניים נקשרו להחלמה מ-COVID-DoC.

לאחר סקירה של 1,105 חולי COVID-19,י12 מטופלים עם COVID-DoC נכללו במחקר. הגיל החציוני היה 63.5 שנים (טווח בין-רבעוני [IQR] 55-76.3). זמן קצר לאחר תחילת המחקר נפטר מטופל אחד. כל 11 המטופלים שנותרו חזרו להכרתם במהלך 0-25 ימים (חציון 7 [5-14.5]) לאחר הפסקה של סדציה תוך-ורידית מתמשכת.

בעת שחרורם, כלל המטופלים ששרדו נותרו נתמכים, עם ערכים חציוניים של 3 במדד ה-GOSEי[1-3] ו-23 ב-DRSי[16-30]. עם זאת, ולמעט שני מטופלים שסבלו מפולינוירופתיה חמורה, כלל המטופלים חזרו לביתם עם תפקודים קוגניטיביים תקינים ומוגבלות מינימלית. ערכי החציון לאחר שלושה חודשים היו 3 [3-3] במדד ה-GOSE ו-7 [5-13] במדד ה-DRS. לאחר שישה חודשים ערכי החציון היו 4 [4-5] במדד ה-GOSE ו-3 [3-5] במדד ה-DRS.

הדמיה מוחית מתקדמת בוצעה בעשרה מטופלים עם COVID-DoC. בחולים אלה נצפתה הפחתה בקישוריות המבניות והתפקודיות במוח בהשוואה לנבדקים הבריאים. הקישוריות המבניות תאמו את אלו של מטופלים עם TBI (טראומה חמורה למוח).

לסיכום, כלל המטופלים ששרדו לאחר COVID-DoC חזרו להכרתם. על אף העובדה כי תופעה של מוגבלות היתה שכיחה לאחר האשפוז, המצב התפקודי של המטופלים השתפר במהלך החודשים לאחר מכן. החוקרים מציינים כי אמנם קיים צורך במחקר עתידי על נושא זה, אך הממצאים הפרוספקטיביים הללו מסייעים בהבנת הפתופיזיולוגיה והפרוגנוזה של COVID-DoC.

מקור:

Fischer, D., Snider, S. B., Barra, M. E., Sanders, W. R., Rapalino, O., Schaefer, P., Foulkes, A. S., Bodien, Y. G., & Edlow, B. L. (2021). Disorders of Consciousness Associated With COVID-19: A Prospective, Multimodal Study of Recovery and Brain Connectivity. Neurology, 10.1212/WNL.0000000000013067. https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000013067

נושאים קשורים:  הכרה,  קורונה,  פרוגנוזה,  קישוריות מוחיות,  הדמיה מוחית,  תפקוד קוגניטיבי,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו