הימצאות של מיקרו-אטמים בקליפת המוח (CMI: Cerebral Cortical Microinfarcts) הינה סמן חדש יחסית למחלות צרברווסקולריות ב-MRI, המנבאים ירידה קוגניטיבית מואצת. כמו כן, ידוע כי CMI נקשרים לאטרופיה קורטיקלית גלובלית, אך המנגנון המקשר בין השניים הללו עדיין אינו ברור.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר שפורסם בכתב העת Neurology, החוקרים בחנו את הקשר בין CMI לבין אטרופיה בקליפת המוח, וכן את תפקיד אטרופיה זו להפרעה קוגניטיבית המקושרת ל-CMI. בנוסף, החוקרים העריכו את ממדי האטרופיה המקיפה את ה-CMI באזור ה-perilesional.
לצורך כך, נאספו מטופלים משתי מרפאות זיכרון בסינגפור, בתקופה שבין דצמבר 2010 לספטמבר 2013. במחקר נכללו משתתפים אשר קיבלו את האבחנות הבאות: ללא ירידה קוגניטיבית אובייקטיבית, ירידה קוגניטיבית (עם או ללא היסטוריה של שבץ), מחלת אלצהיימר או דמנציה וסקולרית.
החוקרים השתמשו ב-3T MRI לצורך הערכה של עובי קליפת המוח, נוכחות מיקרו-אטמים קורטיקליים כרוניים וסמני MRI של מחלות צרברווסקולריות. עובי קליפת המוח הושווה במספר אופנים: באופן גלובלי בין כלל המטופלים, מטופלים עם וללא עדות ל-CMI, באופן אזורי בקרב מטופלים עם CMI על ידי השוואת אזורים עם ממצא ה-CMI לעומת האזור התואם בצד הנגדי ללא עדות ל-CMI, וכן באופן מקומי בקרב מטופלים שנמצא אצלם CMI ברדיוס של 50 מילימטרים.
עובי קליפת המוח הגלובלי נבדק כגורם מתווך בקשר האפשרי בין CMI לבין תפקוד קוגניטיבי. במסגרת המחקר בוצעה גם הערכה קוגניטיבית.
מתוך 238 מטופלים שהשתתפו במחקר (גיל ממוצע 72.5, SD 9.1 שנים), ל-75 מהם נמצא ≥ 1 CMI. במטופלים עם CMI נמצא כי עובי קליפת המוח הגלובלי היה קטן יותר ב-2.1% לעומת מטופלים ללא CMI (B= 0.049- מילימטרים, רווח בר-סמך של 95% [CI] 0.091; 0.007-,p=0.022). נתונים אלה תוקננו לפי גיל, מין, רמת השכלה ונפח תוך גולגולתי.
במטופלים עם CMI, עובי קליפת המוח באזורים במוח עם CMI היה קטן יותר ב-2.2% לעומת האזור המנוגד, ללא CMI (B= 0.048- מילימטרים [0.071- ; 0.026-] p<0.001). ברדיוס של 20 מילימטרים המקיף את ליבת אזור ה-CMI, עובי קליפת המוח היה קטן יותר לעומת האזור שבטווח ה-20-50 מילימטרים מליבת ה-CMI (הבדל ממוצע 0.06- מילימטרים, CI [0.10- ; 0.02-] p=0.002).
לפיכך, העובי הגלובלי של קליפת המוח נמצא כגורם מתווך מובהק בקשר שבין נוכחות CMI לתפקודים קוגניטיביים, אשר נמדדו באמצעות מבחן המיני-מנטל (B= 0.12- [0.22- ; 0.01-] p=.025).
החוקרים מציינים כי במחקרם נמצאה אטרופיה בקליפת המוח המקיפה את ה-CMI. ממצא זה עשוי להצביע על כך ש-perilesional effect באזור קליפת המוח גדול במספר מונים מליבת ה-CMI. ממצאים אלה תומכים בטענה כי ה-CMI משפיעים על מבנה המוח מעבר לאתר הנגע.
מקור:
תגובות אחרונות