שימוש באופיואידים 23.02.2022

כיצד ניתן לסייע לרופאים בהתמודדות עם מגיפת האופיואידים?

מה חושבים רופאי משפחה על מערכת התמיכה בקבלת ההחלטות לזיהוי והתמודדות עם הפרעת שימוש באופיואידים?

מורפיום, אופיואידים, משככי כאב (אילוסטרציה)

ההתמודדות עם מגיפת האופיואידים יכולה להשתפר על ידי כך שרופאי משפחה יזהו ויתמודדו עם הפרעת שימוש בחומרים (OUD) במהלך מפגשים קליניים שגרתיים, אך שיעורי ההצלחה עבור המצבים הללו הם נמוכים. מערכות עזר לתמיכה בקבלת החלטות קליניות (CDS) מהוות אמצעי מבטיח לסייע במצבים אלה, אך לא ברור האם רופאים ישתמשו בהן.

החוקרים ערכו ראיונות מובנים למחצה עם שמונה רופאי משפחה אשר השתתפו במחקר הפיילוט של OUD-CDS על מנת לזהות גישות הנוגעות ל-OUD והעדפות לגבי תמיכה מסוג זה. הראיונות הוקלטו, תומללו ועברו אנליזה על ידי קבוצה רב תחומית של חוקרים מנוסים, באמצעות שימוש בכלים ארגוניים שבהם החוקרים הדגישו באופן בלתי תלוי טקסט רלוונטי ולאחר מכן דנו עם המשתתפים על מנת להגיע לקונצנזוס באשר לעקרונות.

החוקרים זיהו חמישה עקרונות:

  1. רפואת משפחה היא המקום המתאים להתמודדות עם OUD.
  2. מערכות היחסים שבין המטפל למטופל ובין המטפלים עצמם השפיעו על הדרך שבה התמודדו מטפלים עם OUD במפגשים עם המטופלים.
  3. האתגרים העיקריים היו מגבלת זמנים וסדר עדיפויות עם תיעדוף לגורמים אחרים אצל המטופלים.
  4. על אף ש-CDS ל-OUD יכול להיות שימושי ביותר, הוא צריך להתאים לצרכים מסוימים עבור מטופלים שונים וסיטואציות קליניות אחרות וכן להיות פשוט לשימוש.
  5. לטובת תועלת אופטימלית, ה-CDS צריכה להיות מושלמת על ידי מדיניות ארגונית ומערכות ארגוניות וכן להתקיים לצד תמיכה ועידוד מצד הרופאים.

החוקרים סיכמו כי על ידי תכנון נכון וארגון תומך, רופאי המשפחה האמינו כי CDS יכולה להיות להם לעזר באופן שגרתי במהלך נסיונם לזהות ולטפל ב-OUD, כל עוד השימוש ב-CDS לצד תשומת לב לנושאים אינדיבידואלים שונים כגון מערכות יחסים, סדר עדיפויות שונה, מורכבות מטופל ופשטות עבור המשתתפים.

מקור:

Leif I. Solberg  et. al (2021) JABFM DOI: https://doi.org/10.3122/jabfm.2021.06.210126

נושאים קשורים:  אופיואידים,  עקרונות טיפול,  רפואת משפחה,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו