קיימות עדויות הולכות וגוברות לכך שמחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD) עלולה להיגרם ולהחריף בשל חשיפה לזיהום אוויר. במחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, מטרת החוקרים היתה לתעד את ההשפעה של חשיפה לטווח קצר של זיהום אוויר על סמני דלקת, פרוטאזות ואנטי-פרוטאזות בדרכי הנשימה התחתונות של מבוגרים עם וללא COPD.
עוד בעניין דומה
החוקרים ערכו מחקר אנושי צולב וכפול סמיות, אשר במסגרתו אספו 30 משתתפים [עשרה מעשנים לשעבר עם COPD קלה עד מתונה ו-20 משתתפים בריאים (תשעה מעשנים לשעבר, 11 לא עישנו מעולם)], בגיל ממוצע של 60 שנים. כל משתתף נחשף לאוויר מסונן (בקרה) ולמפלט דיזל (DE: diesel exhaust) בסדר אקראי, לפרקי זמן של שעתיים עם הפרדה של פרקי זמן לצורך צינון (washout).
24 שעות לאחר החשיפה בוצעה ברונכוסקופיה לשטיפה (lavage). בנוסף, נעשתה ספירת תאים על דגימות דם ודרכי נשימה. בדיקת ELISAי(Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) נעשתה לצורך מדידת חלבוני דלקת חריפה (acute inflammatory proteins), מטריקס פרוטאינאז, ואנטי-פרוטאזות בדגימות הדם ודרכי הנשימה.
במעשנים לשעבר הסובלים מ-COPD, אך לא בקרב המשתתפים האחרים, חשיפה ל-DE העלתה את ריכוז הסרום עמילואיד A [1.67 (1.21 עד 2.30), p=0.04] ומטריקס מטאלו-פרוטאינאז 10 [2.61 (1.38 עד 4.91), p=0.04] בשטיפה ברונכואולוואולרית. ערך הלימפוציטים הסירקולטוריים עלה לאחר חשיפה ל-DE [0.14 (0.05 עד 0.24) תאים x 109/ליטר, p=0.03], ללא קשר לסטטוס ה-COPD.
החוקרים מסכמים כי במסגרת מחקרם על מפלט דיזל, נמצא כי מעשנים לשעבר הסובלים מ-COPD עלולים להיות מועדים יותר לתגובה דלקתית בהשוואה למעשנים לשעבר ללא COPD, או לנבדקי ביקורת בריאים אשר לא עישנו מעולם.
מקור:
תגובות אחרונות