במטופלים עם סרטן ריאות של תאים שאינם קטנים (NSCLC), נתיח, כימותרפיה אדג'ובנטית או נאו-אדג'ובנטית מובילה לתוצאים משופרים במעט בלבד לעומת ניתוח בלבד. מחקרים קודמים הדגימו כי טיפול נאו-אדג'ובנטי מבוסס ניבולומאב הינו בעל יעילות קלינית מבטיחה. עם זאת, עד לאחרונה, טיפול זה לא נבדק במסגרת מחקר פאזה 3.
עוד בעניין דומה
לאחרונה, פורסמו בכתב העת NEJM, ממצאיו של מחקר פאזה 3 אשר בחן את היעילות של ניבולומאב וכימותרפיה מבוססת פלטינה לעומת כימותרפיה בלבד כטיפול נאו-אדג'ובנטי בחולים עם NSCLC נתיח משלב IB-IIIA. התוצאים העיקריים שנבדקו כללו שרידות חפה מאירועים ותגובה פתולוגית מלאה אשר הוגדרה כהעדר גידול בריאה הנכרתת ובבלוטות הלימפה. כלל התוצאים הוערכו על ידי ועדת ביקורת עצמאית. שרידות כוללת הוגדרה כתוצא משני חשוב. בטיחות הטיפול הוערכה בכלל המשתתפים.
תוצאות המחקר הדגימו כי שרידות חפה מאירועים הייתה 31.6 חודשים בקבוצת הניבולומאב לעומת 20.8 חודשים בקבוצת הכימותרפיה. הפרש זה בשרידות חפה מאירועים מתורגם ליחס סיכונים של 0.63 (רווח בר-סמך 95%: 0.43-0.91; p=0.005) להתקדמות מחלה, השנות מחלה או תמותה לטובת קבוצת הניבולומאב. שיעור המשתתפים שהשיגו תגובה פתולוגית מלאה היה 24% בקבוצת הניבולומאב לעומת 2.2% בלבד בקבוצת הכימותרפיה (יחס סיכויים, 13.94; רווח בר-סמך 99%: 3.49-24.0; p<0.001). היתרונות של טיפול משולב ניבולומאב לעומת כימותרפיה בלבד נשמרו גם כאשר נבחנו בתת-קבוצות חולים שונות. יחס הסיכויים לתמותה היה 0.57 (רווח בר-סמך 99.67%: 0.3-1.07) עבור קבוצת הניבולומאב לעומת קבוצת הכימותרפיה. מבין המטופלים שעברו חלוקה אקראית לצורך השתתפות במחקר, 83.2% מאלו שקיבלו ניבולומאב עברו ניתוח בעוד ששיעור זה עמד על 75.4% בלבד בקבוצת שטופלה בכימותרפיה בלבד.
תופעות לוואי מדרגה 3 ו-4 התרחשו ב33.5% מהמשתתפים בקבוצת הניבולומאב ו-36.9% מהמשתתפים בקבוצת הכימותרפיה בלבד.
החוקרים סיכמו כי בחולים עם NSCLC נתיח, ניבולומאב וכימותרפיה נאו-אדג'ובנטיות מובילות לשרידות חפה מאירועים ארוכה לעומת חולים שקיבלו כימותרפיה בלבד וכי הוספת ניבולומאב משפרת באופן מובהק השגת תגובה פתולוגית מלאה. בנוסף, הוספת ניבולומאב לא העלתה את שיעור תופעות הלוואי ודווקא שיפרה את העלתה את שיעור המטופלים שעברו ניתוח.
מקור:
תגובות אחרונות