אלצהיימר 22.05.2022

בעלי סיכון גנטי מוגבר לאלצהיימר הראו שינויים קוגניטיביים כבר בגיל המעבר

במחקר הוערך הגיל שבו נראו הבדלים ראשוניים הניתנים לזיהוי על ידי הערכות קוגניטיביות בין אנשים עם סיכון גנטי גבוה ללקות באלצהיימר לעומת אנשים בעלי סיכוי נמוך

אלצהיימר (אילוסטרציה)
שינויים קוגניטיביים (אילוסטרציה)

זיהוי הגיל המוקדם ביותר בו מחלת האלצהיימר (AD) מתחילה להשפיעה על הקוגניציה, וזיהוי התחומים הקוגניטיביים המושפעים בשלב המוקדם, יסייעו בשיפור הבנת ההיסטוריה הטבעית של מחלת האלצהיימר, ויקדמו אבחנה מוקדמת.

במחקר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open, מטרת החוקרים היתה להעריך את הגיל בו מצויים הבדלים ראשוניים הניתנים לזיהוי על ידי הערכות קוגניטיביות בין אנשים עם סיכון גנטי גבוה ללקות ב-AD, לעומת אנשים בעלי סיכוי נמוך.

לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר חתך בהתבסס על נתונים מ-Biobank הבריטי, אשר כלל משתתפים בעלי מוצא גנטי אירופאי, בני 40 ומעלה, אשר תרמו מידע גנטי ומבחנים קוגניטיביים בתקופה בין 1 בינואר 2006 ל-31 בדצמבר 2015. אנליזת המידע נערכה החל מ-10 במרץ 2020 ועד ל-4 בינואר 2022. חשיפת המחקר כלל את ציון הסיכון הגנטי ל-ADי(GRD: genetic risk score), שהוא סך משוקלל של 23 וריאציות של נוקלאוטיד בודד.

שבעה מבחנים קוגניטיביים נערכו באמצעות מסך-מגע במסגרת מפגשים אישיים או אונליין. התחומים הקוגניטיביים אשר הוערכו כללו אינטליגנציה נוזלית, זיכרון אירועי, מהירות העיבוד, תפקודים ניהוליים וזיכרון פרוספקטיבי. מספר אמצעים קוגניטיביים הופקו ממבחנים מסוימים, אשר הניבו 32 אמצעים נפרדים. האינטראקציות בין גיל לבין AD-GRS לכל אחד מ-32 האמצעים הקוגניטיביים נבדקו עם  רגרסיה לינארית באמצעות סף Bonferroni-corrected P value.

לאמצעים קוגניטיביים עם ראיית גיל מובהקת באמצעות אינטראקציה של AD-GRS, הגיל הצעיר ביותר לאינטראקציה הוערך עם מודלי רגרסיה חדשים, עם מפרט שאינו-לינארי של תנאי גיל. מודלים עם הגיל הצעיר ביותר לאינטראקציה, בין 40 ל-70 שנים, עם מרווחים של שנה אחת, הושוו במסגרת המחקר, ולכל אמצעי קוגניטיבי נבחר המודל המתאים ביותר. התוצאות לאורך האמצעים הקוגניטיביים הושוו לצורך קביעת המחוון (אינדיקטור) הקוגניטיבי אשר הראה את השינוי המוקדם ביותר הנקשר ל-AD.

בסך הכל נכללו 405,050 משתתפים במחקר (גיל ממוצע [SD] 57.1 [7.9] שנים; 54.1% נשים). גודל הדגימה השתנה לאורך מבחנים קוגניטיביים שונים (החל מ-12,455 ועד ל-404,682 משתתפים). ה-AD-GRS שינה באופן מובהק את הקשר עם גיל על 13 אמצעים אשר הופקו מהתאמת הזוגות (טווח ההפרש בקוגניציה הממוצעת על כל עשור עלה עם הגיל, על כל עלייה של 1-SD ב-AD-GRS,י2.5%-11.5%), מבחן החלפת מספרים בסמנים (טווח ההפרש בקוגניציה הממוצעת על כל עשור עלה עם הגיל, על כל עלייה של 1-SD ב- AD-GRS,י2.0%-5.8%), ומבחני זיכרון מספריים (טווח ההפרש בקוגניציה הממוצעת על כל עשור עלה עם הגיל, על 8.8% כל עלייה של 1-SD ב-AD-GRS (P = 1.56 × 10-3).

המודלים בעלי ההתאמה הטובה ביותר הצביעו על כך שהציונים הקוגניטיביים בקרב אנשים בעלי סיכון גבוה, לעומת נמוך, של AD-GRS, החלו להתפלג בגיל 56 שנים ב-13 אמצעים, ובגיל 47 שנים בתשעה אמצעים.

החוקרים מסכמים כי במחקר החתך אותו ביצעו, ניתן לראות כי כבר בגיל המעבר אפשר לזהות הבדלים עדינים בזיכרון ובקשב בקרב אנשים בעלי סיכון גנטי מוגבר למחלת האלצהיימר.

מקור:

Zimmerman SC, Brenowitz WD, Calmasini C, et al. Association of Genetic Variants Linked to Late-Onset Alzheimer Disease With Cognitive Test Performance by Midlife. JAMA Netw open [Internet] 2022 [cited 2022 Apr 15];5(4):e225491. Available from: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35377426/

נושאים קשורים:  אלצהיימר,  תפקוד קוגניטיבי,  גורמי סיכון,  גנטיקה,  זיכרון,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו