סרטן הלבלב 16.06.2022

טיפול נאו-אדג'ובנטי עם כימורדיותרפיה ושרידות בחולי סרטן לבלב

במחקר ארוך טווח נבדקה תועלת הטיפול המקדים עם כימורדיותרפיה בסרטן לבלב נתיח או גבולי לניתוח. הנה התוצאות

סרטן הלבלב. אילוסטרציה

תועלת הטיפול הנאו-אדג'ובנטי עם כימורדיותרפיה בסרטן לבלב נתיח, או גבולי לניתוח, עודנה שנויה במחלוקת. התוצאות הראשוניות שעלו מניסוי PREOPANC לא הצליחו להדגים תועלת מובהקת סטטיסטית מבחינת השרידות הכוללת (OS: Overall Survival). כעת, במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology, החוקרים מדווחים על התוצאות ארוכות הטווח של הניסוי.

החוקרים ערכו מחקר רב-מרכזי בפאזה 3 על מטופלים אשר אובחנו עם סרטן לבלב בדרגה נתיחה, או בדרגה גבולית לניתוח. המטופלים הוקצו באקראיות (1:1) לקבלת טיפול נאו-אדג'ובנטי עם כימורדיותרפיה או לקבלת טיפול ניתוחי באחד מ-16 מרכזים בהולנד.

הטיפול הנאו-אדג'ובנטי כלל שלושה מחזורי טיפול עם גמציטבין, בשילוב עם רדיותרפיה 36 Gy ב-15 פרקציות במהלך המחזור השני לטיפול. לאחר הדירוג מחדש (restaging) המטופלים נותחו, כאשר לאחר הניתוח טופלו באופן אדג'ובנטי עם גמציטבין בארבעה מחזורי טיפול.

המטופלים אשר לא קיבלו טיפול נאו-אדג'ובנטי נותחו, ולאחר מכן טופלו אדג'ובנטית עם גמציטבין בשישה מחזורי טיפול. תוצא המחקר הראשוני היה ה-OS בניתוח של כוונה לטפל (intention-to-treat). לא נאספו נתוני בטיחות מלבד הדיווח הראשוני של הניסוי.

בתקופה בין 24 באפריל 2013 עד ל-25 ביולי 2017 נאספו 246 חולים המתאימים למחקר, אשר הוקצו באקראיות לקבלת טיפול נאו-אדג'ובנטי עם כימורדיותרפיה (n = 119), או ישירות לניתוח, ללא טיפול מקדים (n = 127). במהלך תקופת מעקב חציונית של 59 חודשים, נצפה OS משופר בקבוצה שקיבלה טיפול נאו-אדג'ובנטי, לעומת הקבוצה שטופלה ישירות בניתוח (יחס הסיכונים 0.73; רווח בר-סמך של 95% 0.56-0.96; P = .025).

אף על פי שההבדל החציוני של השרידות עמד על 1.4 חודשים (15.7 חודשים לעומת 14.3 חודשים), שיעור ה-OS למשך חמש שנים היה 20.5% (רווח בר-סמך של 95% 14.2-29.8) בקרב חולים שקיבלו טיפול נאו-אדג'ובנטי עם כימורדיותרפיה ו-6.5% (רווח בר-סמך של 95% 3.1-13.7) בקבוצה שטופלה ישירות בניתוח. ההשפעה של הטיפול הנאו-אדג'ובנטי היתה עקבית בכל תת הקבוצות כפי שהוגדרו מראש, כולל במחלה נתיחה או גבולית לניתוח.

החוקרים מסכמים כי בחולי סרטן לבלב בדרגה נתיחה או גבולית לניתוח, טיפול נאו-אדג'ובנטי עם כימורדיותרפיה מבוססת גמציטבין, והמשך טיפול עם ניתוח וגמציטבין אדג'ובנטית, שיפר את השרידות הכוללת של המטופלים בהשוואה לטיפול ישיר עם ניתוח וגמציטבין אדג'ובנטית לאחריו.

מקור:

Versteijne E, van Dam JL, Suker M, et al. Neoadjuvant Chemoradiotherapy Versus Upfront Surgery for Resectable and Borderline Resectable Pancreatic Cancer: Long-Term Results of the Dutch Randomized PREOPANC Trial. J Clin Oncol [Internet] 2022;40(11):1220–30.

נושאים קשורים:  מחקרים,  טיפול נאו-אדג'ובנטי,  כימורדיותרפיה,  סרטן לבלב,  שרידות
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו