מטרת המחקר היתה לזהות את התבניות התזונתיות (Dietary Patterns - DP), המאופיינות על פי מספר נוטריינטים בעלי עניין והקשר שלהן להיארעות של סוכרת סוג 2 (Type 2 Diabetes - T2D).
עוד בעניין דומה
במחקר נכללו 120,343 נבדקים מתוך מאגר U.K. Biobank עם לפחות שתי הערכות תזונתיות של 24 שעות. החוקרים השתמשו ברגרסיה מסוג Reduced Rank על מנת לזהות DP שיכולים להסביר שינויים בצריכה של אנרגיה דחוסה, סוכרים חופשיים, שומנים רוויים וסיבים תזונתיים. החוקרים בחנו באופן פרוספקטיבי את הקשר בין אלה לבין T2D בעזרת רגרסיית מודלים לסיכון יחסי על שם COX.
על פני 8.4 שנות מעקב מאז הערכת התזונה האחרונה, 2,878 נבדקים פיתחו T2D. תוצאות המחקר הדגימו כי שילוב של שני DP הסבירו 63% מהשינויים בריכוזים של ארבעה נוטריינטים. DP1 מאופיין בצריכה גבוהה של שוקולד, ממתיקים, חמאה, לחם עם מיעוט סיבים, סוכר וחומרים משמרים וכן צריכה נמוכה של פירות וירקות.
DP1 נמצא קשור באופן ליניארי עם התפתחות T2D במודלים רב-משתניים ללא תקנון עבור BMI (יחס סיכונים של 1.11 לכל ציון z, רווח בר-סמך של 95%, 1.08-1.14) ועם תקנון עבור BMI (יחס סיכונים של 1.09, רווח בר-סמך של 95%, 1.076-1.12).
DP2 מאופיין בצריכה גבוהה של משקאות ממותקים בעזרת סוכר, מיצי פירות, סוכר וחומרים משמרים וצריכה נמוכה של גבינות עם תוכן שומן גבוה וחמאה, אך לא נמצא קשר ברור להתפתחות T2D.
נמצאו אינטראקציות משמעותיות בין שני DP לבין גיל; עם סיכון מוגבר עבור צעירים בקבוצת DP1 (יחס סיכונים של 1.13, רווח בר-סמך של 95%, 1.09-1.18) וקבוצת DP2 (יחס סיכונים של 1.1, רווח בר-סמך של 95%, 1.05-1.15) וכן בין DP1 ו-BMI עם סיכון מוגבר עבור אנשים עם השמנת יתר (יחס סיכונים של 1.11, רווח בר-סמך של 95%, 1.07-1.16).
מסקנת החוקרים היתה כי DP המאופיינים בצריכה גבוהה של שוקולד, ממתיקים, חמאה, לחם עם מיעוט סיבים וסוכר מוסף, עם צריכה נמוכה של פירות וירקות טריים, נמצאו קשורים לעלייה בהיארעות של T2D, בייחוד בנבדקים צעירים עם השמנת יתר.
מקור:
תגובות אחרונות