זאבת אדמנתית מערכתית משפיעה בעיקר על נשים ומעלה את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית פי שלושה. נשים צעירות הסובלות מזאבת אדמנתית מערכתית עומדות בפני אתגרים רבים וכן בעיות ספציפיות למגדר ובייחוד כאלו הקשורות להריון.
עוד בעניין דומה
בתיאור מקרה שפורסם בכתב העת European Heart Journal Case Reports מוצגת מטופלת בת 37, נשואה עם שני ילדים, אשר אושפזה בעקבות זאבת אדמנתית מערכתית והגיעה לייעוץ בעקבות כאבים בחזה, קוצר נשימה ושיעול יבש.
המטופלת הפסיקה ליטול טיפול תרופתי שבע שנים טרם אשפוזה בתקווה שתצליח להרות. בדיקות גופניות הדגימו סימנים של אי ספיקת לב ובדיקת אק״ג חשפה אוטם לבבי רצנטי. רמות הטרופונין של המטופלת היו מוגברות והגיעו ל-180.3 פיקוגרם למ״ל ורמות NTproBNP גם היו מוגברות והגיעו ל-13,419 ננוגרם לליטר.
בבדיקת אקו הודגם מקטע פליטה של 30.4%, קריש בחדר שמאל ואנומליות בתנועת הקיר. באנגיוגרפיה הודגמה מחלה כלילית חמורה. מצבה הוחמר לאחר אירוע של שבץ תסחיפי ודימומים חוזרים מאתרי דקירה תת עוריים של נוגדי קרישה.
מטופלות עם זאבת אדמנתית מערכתית נוטות לקרישיות יתר ותהליכי טרשת עורקים מואצים, אשר בתורם יכולים להוביל למוות בטרם עת. איזון גורמי הסיכון לדימום לעומת איסכמיה היא מעין נדנדת החלטות במקרה זה. כמו כן, ציוני הסיכון הנוכחיים אינם מיועדים באופן ספציפי לאוכלוסיה זו אך אלה הקיימים מציעים כי מטופלת זו תחווה תוצאים בלתי רצויים. לכן, נדרש דיון רב תחומי על מנת לנהל מקרה זה. בהתחשב בסיכון הכביר של כל התערבות שהיא, הוחלט על טיפול שמרני.
מתיאור מקרה זה עולה כי זיהוי וציפייה לבעיות ספציפיות בניהול מטופלות עם זאב אדמנתית מערכתית הם גורמי מפתח במניעת סיבוכים קטסטרופליים. כמו כן, מעורבות של צוות רב תחומי היא קריטית בניהול מקרים מורכבים כאלה.
מקור:
תגובות אחרונות