כ-40% ממקרי הדמנציה עלולים להידחות לשלב מאוחר יותר, או להימנע כליל, על רקע גורמי סיכון הניתנים לשינוי כולל יתר לחץ דם. עם זאת, המנגנונים העומדים בבסיס הקשר בין יתר לחץ דם-דמנציה עדיין לא מובנים דיים.
עוד בעניין דומה
במחקר חתך אשר ממצאיו פורסמו בכתב העת Alzheimer's & Dementia, החוקרים ערכו מחקר רב מרכזי בצרפת על 2,048 מטופלים מעוקבת MEMENTO. המחקר מבוסס המרפאה נערך על מטופלים בקהילה עם תלונות קוגניטיביות בודדות, או ליקוי קוגניטיבי קל. חשיפה ליתר לחץ דם הוגדרה כמשלב של לחץ דם גבוה (BP) וצריכת טיפול נוגד לחץ דם. אסוציאציות של נתיבים נבדקו באמצעות מודל משוואות מבניות המשלב אוסף נרחב של סמנים ביולוגיים להדמיה מוחית ונתונים קליניים.
למשתתפים שקיבלו טיפול ביתר לחץ דם נמצא תפקוד קוגניטיבי נמוך יותר באופן מובהק בהשוואה לאחרים. קשר זה נגרם על ידי נוירודגנרציה גבוהה יותר ויותר היפראינטנסיות של החומר הלבן, אך לא על ידי סמנים ביולוגיים של מחלת אלצהיימר (AD). הקשרים בין יתר לחץ דם-קוגניציה הוערכו על ידי מודלים של משוואות מבניות.
לסיכום, הקשר בין יתר לחץ דם-קוגניציה אינו מתווך על ידי הסמנים הביולוגיים של מחלת האלצהיימר. הקשר בין יתר לחץ דם-קוגניציה מתווך על ידי ניוון עצבי ו-leukoaraiosis. קוגניציה נמוכה יותר היתה מוגבלת למשתתפים שטופלו בלחץ דם לא מאוזן.
החוקרים מציינים כי תוצאות מחקרם מדגישות את החשיבות בשליטה של יתר לחץ דם למניעת ירידה קוגניטיבית וכי הן מציעות תובנות חדשות על מנגנונים העומדים בבסיס הקשר יתר לחץ דם-דמנציה. איזון של לחץ הדם יכול לתרום להזדקנות מוחית בריאה יותר.
מקור:
תגובות אחרונות