שיקום ריאתי 25.12.2022

האם שיקום מרחוק יכול להחליף מרכז שיקומי לחולי ריאות כרוניים?

במחקר נבדק האם מטופלים עם מחלות נשימתיות כרוניות יכולים לחוות תועלת שוות ערך משיקום מרחוק המתבסס על שיקום מהבית, בהשוואה לשיקום ריאתי במרכז שיקומי

שיקום נשימתי, מחלות ריאה. אילוסטרציה

חולי ריאות כרוניים אשר עברו שיקום מרחוק לא חוו מידה זהה של שיפור לעומת אלו שטופלו במרכז שיקומי. עם זאת, שיקום מרחוק מהווה אפשרות טובה דיה במידה ואין אפשרות לטיפול במסגרת מרכז.

שיקום ריאתי הוא כלי טיפולי יעיל לאנשים עם מחלות נשימה כרוניות. עם זאת, טיפול זה ניתן לפחות מ-5% מהמטופלים המתאימים לכך. במחקר אשר ממצאיו פורסמו בכתב העת Thorax, החוקרים בדקו האם מטופלים עם מחלות נשימתיות כרוניות יכולים לחוות תועלת שוות ערך בעקבות שיקום מרחוק (טלה-שיקום), המתבסס על שיקום מהבית, לשיקום ריאתי במרכז שיקומי.

לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר מבוקר אקראיות ורב מרכזי עם assessor blinding ו-powered for equivalence. במסגרת המחקר השתתפו מטופלים עם מחלה כרונית של דרכי הנשימה, אשר הופנו לשיקום ריאתי באחד מארבעה אתרים (מתוכם אחד כפרי).

המשתתפים הוקצו באקראיות באמצעות הקצאה מוסתרת לקבלת שיקום ריאתי או טלה-שיקום. שתי התכניות נערכו פעמיים בשבוע במשך שמונה שבועות. התוצא העיקרי היה שינוי ב- Chronic Respiratory Disease Questionnaire Dyspnoeaי(CRQ-D) בסוף השיקום, עם שולי שקילות (equivalence margin) של 2.5 נקודות, כפי שנקבע מראש. משך המעקב ארך 12 חודשים והתוצאים המשניים כללו את יכולת הפעילות, איכות חיים הקשורה לבריאות, תסמינים, מסוגלות עצמית ורווחה פסיכולוגית.

במסגרת המחקר השתתפו בסך הכל 142 מטופלים, אשר הוקצו באקראיות לקבלת שיקום ריאתי או טלה-שיקום, כאשר 96% ו-97% נכללו באנליזת הכוונה לטיפול, בהתאמה. לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות עבור כל תוצא בכל נקודת זמן. בסוף השיקום, שתי הקבוצות השיגו שיפור משמעותי מבחינת קוצר נשימה וביכולת הפעילות הגופנית.

עם זאת, החוקרים לא הצליחו לאשש שקילות של השיקום מרחוק לתוצא העיקרי ΔCRQ-D בסוף השיקום (הפרש ממוצע (רווח בר סמך של 95%) 1- נקודות (3- עד 1), ולא ניתן היה לשלול נחיתות של השיקום הרחוק בכל נקודת זמן (12 חודשי מעקב: הפרש ממוצע 1- נקודות; רווח בר-סמך של 95% 4- עד 1).

בסיום השיקום, טלה-שיקום היה שווה ערך מבחינת מרחק ההליכה ל-6 דקות (הפרש ממוצע 6- מטרים, רווח בר-סמך של 95% 26- עד 15), וייתכן כי טלה-שיקום התעלה לאחר 12 חודשים (הפרש ממוצע 14 מטרים, רווח בר-סמך של 95% 10- עד 38).

לסיכום, שיקום מרחוק לא נמצא כשווה ערך לשיקום ריאתי הנערך במרכז מבחינת כלל התוצאים, אך שיקום מרחוק נמצא כבטוח ומוביל ליתרונות משמעותיים מבחינה קלינית. במידה שאין אפשרות זמינה לשיקום ריאתי מבוסס מרכז, טלה-שיקום עשוי לספק מודל חלופי לתכנית שיקומית.

מקור:

Cox, N. S., McDonald, C. F., Mahal, A., Alison, J. A., Wootton, R., Hill, C. J., Zanaboni, P., O'Halloran, P., Bondarenko, J., Macdonald, H., Barker, K., Crute, H., Mellerick, C., Wageck, B., Boursinos, H., Lahham, A., Nichols, A., Czupryn, P., Corbett, M., Handley, E., … Holland, A. E. (2022). Telerehabilitation for chronic respiratory disease: a randomised controlled equivalence trial. Thorax, 77(7), 643–651.

נושאים קשורים:  שיקום מרחוק,  שיקום ריאות,  מחקר מבוקר אקראיות,  פעילות גופנית,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו