הלם לבבי 26.02.2023

שילוב מוקדם של VA-ECMO ותוצאים במקרי הלם לבבי חמור

במחקר נמצא כי אין הבדל מובהק בתוצאים הקליניים בין מטופלים עם הלם לבבי חמור או מידרדר שהחלו מיד בטיפול עם VA-ECMO לבין מי שהחלו טיפל שגרתי לפי סטנדרט הטיפול הקיים

מכונת אקמו ביחידה לטיפול נמרץ. אילוסטרציה: שאטרסטוק

ECMOי(Veno-Arterial Extracorporeal Membrane Oxygenation) נכנס לשימוש תדיר יותר לצורך תמיכה במערכת ההובלה עבור מטופלים עם הלם לבבי, למרות שאין מידע מספק על שימוש ב-ECMO במתאר זה.

מחקר ECMO-CSי(Extracorporeal Membrane Oxygenation in the Therapy of Cardiogenic Shock) ביקש להשוות את השימוש המיידי ב-VA-ECMO לעומת טיפול שמרני בתחילה (עם אפשרות להחריף את הטיפול ולשלב VA-ECMO בהמשך) במטופלים עם הלם לבבי חמור או שמדגים החמרה מהירה.

במחקר קליני-אקדמי אקראי שבוצע במספר רב של מרכזים נכללו מטופלים עם הלם לבבי חמור או שהדגימו החמרה מהירה. המטופלים הוקצו אקראית לקבלת טיפול מיידי עם VA-ECMO או טיפול ראשוני שאיננו כולל VA-ECMO. שאר הפעולות האבחנתיות והטיפוליות בוצעו לפי סטנדרט הטיפול העכשווי. נבדקים בקבוצת הטיפול השגרתי בתחילה יכלו להגיע לטיפול עם VA-ECMO בהמשך לפי צורך.

התוצא העיקרי שנבדק היה משלב של תמותה מכל סיבה, החייאה על רקע קריסה לבבית ושימוש במכשיר תמיכה במערכת ההובלה לאחר 30 ימים.

במחקר נכללו 122 נבדקים שעברו הקצאה אקראית; לאחר אי-הכללה של חמישה נבדקים על רקע היעדר הסכמה מדעת, 117 נבדקים נכללו בניתוח הנתונים. 58 נבדקים נכללו בקבוצת הטיפול המיידי עם VA-ECMO לעומת 59 נבדקים שהחלו בטיפול תומך אחר שאיננו VA-ECMO.

תוצאות המחקר הדגימו כי 37 (63.8%) מהנבדקים מקבוצת הטיפול המיידי עם VA-ECMO ו-42 (71.2%) מהנבדקים בקבוצת הטיפול השגרתי השיגו את התוצא  עיקרי (יחס סיכונים של 0.72, רווח בר-סמך של 0.46-1.12; p=0.21).

23 נבדקים שהחלו עם טיפול שגרתי נאלצו לקבל לבסוף טיפול עם VA-ECMO (39%).

לא נמצאו הבדלים מובהקים בין קבוצת הטיפול המיידי עם VA-ECMO לעומת טיפול שגרתי עם אפשרות מאוחרת לשלב טיפול עם VA-ECMO מבחינת שיעורי ההיארעות, כעבור 30 ימים, של: החייאה על רקע כשל לבבי (10.3% לעומת 13.6%; הפרש סיכון של -3.2%, רווח בר-סמך של 95%, -15 עד 8.5), תמותה מכל סיבה (50% לעומת 47.5%; הפרש סיכון של 2.5%, רווח בר-סמך של 95%, -15.6 ועד 20.7), תופעות לוואי חמורות (60.3% לעומת 61%; הפרש סיכונים של -0.7%, רווח בר-סמך של 95%, -18.4 ועד 17), אלח דם, דלקת ריאות, שבץ מוחי, איסכמיה של הרגל ואירועי דמם.

מסקנת החוקרים היתה כי שילוב מיידי של טיפול עם VA-ECMO במטופלים עם הלם לבבי חמור או עם הידרדרות מהירה לא הביא לשיפור בתוצאים קליניים בהשוואה לטיפול שמרני אשר מאפשר שילוב מאוחר יותר של VA-ECMO במצב של החמרה המודינמית.

מקור:

Extracorporeal Membrane Oxygenation in the Therapy of Cardiogenic Shock: Results of the ECMO-CS Randomized Clinical Trial. Petr Ostadal, MD, PhD, Richard Rokyta, MD, PhD, Jiri Karasek, MD, PhD, Andreas Kruger, MD, PhD, Dagmar Vondrakova, MD, PhD, Marek Janotka, MD, Jan Naar, MD, PhD, Jana Smalcova, MD, Marketa Hubatova, MSc, Milan Hromadka, MD, PhD, Stefan Volovar, MD, Miroslava Seyfrydova, MD, Jiri Jarkovsky, PhD, Michal Svoboda, MSc, Ales Linhart, MD, PhD, Jan Belohlavek, MD, PhD, for the ECMO-CS Investigators

נושאים קשורים:  VA-ECMO,  הלם לבבי,  תמותה,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו