לכימותרפיה טרום ניתוחית יש יתרונות פוטנציאליים על פני כימותרפיה לאחר הניתוח.
במחקר FoxTrot חולים עם סרטן המעי הגס בשלב קליני T3-4,יN0-2,יM0 לפי הערכה רדיולוגית הוקצו ביחס 2:1 לאחת משתי זרועות טיפול:
- 6 שבועות אוקסליפלטין-פלואורופירימידין לפני הניתוח בתוספת 18 שבועות לאחר הניתוח (קבוצת טרום ניתוח). בנוסף חולים עם גידולים מסוג RAS-wt יכולים היו לעבור רנדומיזציה נוספת לטיפול עם/בלי panitumumab במהלך הטיפול הטרום ניתוחי.
- 24 שבועות של טיפול כימי מבוסס אוקסליפלטין לאחר הניתוח (קבוצת ביקורת).
מטרת המחקר הראשית היתה קיום מחלה שאריתית והישנות תוך שנתיים. התוצאות המשניות כללו: תחלואה כירורגית, שלב היסטופתולוגי, דרגת רגרסיה, שלמות הכריתה ותמותה ספציפית לסרטן מעי גס.
תוצאות:
מתוך 699 מטופלים שהוקצו לטיפול הטרום ניתוחי 96% התחילו ו-87% השלימו את הטיפול המתוכנן.
בשתי זרועות הטיפול כמעט כל החולים עברו את הניתוח המתוכנן (98-99%).
30 מטופלים (4.3%) שהוקצו לזרוע טיפול טרום ניתוחי פיתחו תסמינים חסימתיים תוך כדי טיפול שהצריכו ניתוח דחוף, אך היו פחות סיבוכי ניתוח חמורים לאחר טיפול טרום ניתוחי לעומת זרוע הביקורת.
הטיפול הטרום ניתוחי הביא לירידה ניכרת של שלב T ו-N ולרגרסיה היסטולוגית משמעותית (בכל המדדים P <0.001). נמצא מיתאם בין מידת הרגרסיה של הגידול לבין שיעור ההישנות.
הכריתה הייתה לעתים קרובות יותר שלמה מבחינה היסטופתולוגית בזרוע הטיפול הטרום ניתוחי: 94% לעומת 89% (P <0.001) .
בזרוע הטיפול הטרום ניתוחי פחות חולים סבלו ממחלה שיורית או חוזרת תוך שנתיים 16.9% לעומת 21.5% בהתאמה HR 0.72 P=0.037.
תוספת Panitumumab לטיפול הטרום ניתוחי לא הביא לשיפור נוסף.
בקרב חולי MSI-H התועלת של טיפול טרום ניתוחי היתה מועטה.
מסקנת החוקרים - שישה שבועות של כימותרפיה אוקסליפלטין- פלואורופירימידין לפני ניתוח לכריתת סרטן המעי הגס יכולים להינתן בבטחה, ומבלי להגביר את התחלואה הפריאופרטיבית. משטר טיפול טרום ניתוחי זה מביא לירידה ניכרת בשלב הגידול, שיפור שיעור הכריתה המלאה, ושליטה טובה יותר במחלה למשך שנתיים. שיעור הרגרסיה ההיסטולוגית לאחר טיפול כימי טרום ניתוחי היא גורם מנבא חזק של סיכון נמוך יותר להישנות, ולכן יש לה שימוש פוטנציאלי בהחלטה לגבי מתן טיפול נוסף לאחר הניתוח. יש לשקול שישה שבועות של טיפול כימי כאופציה טיפולית לסרטן מעי גס בשלב מקומי.
הערה – המחקר לא הדגים השפעה על שיעור הישרדות. כמו כן - כאשר בוחנים את מאפייני החולים עולה כי 24% מהמטופלים בזרוע הניתוח התבררו כשלב פתולוגי T3N0. מדובר בשלב בו יעילות טיפול כימי אדגובנטי מוטלת בספק, בעיקר זו של האוקסליפלטין. יש להניח שהיה שיעור דומה של חולים בזרוע הטיפול הטרום ניתוחי אשר קיבלו, קרוב לוודאי, טיפול טוקסי ומיותר Over treatment.
מקור:
DOI: 10.1200/JCO.22.00046 Journal of Clinical Oncology 41, no. 8 (March 10, 2023) 1541-1552.
תגובות אחרונות