איכות שינה ירודה היא תלונה שכיחה יחסית בקרב אנשים עם כאב כרוני, כאשר ההיארעות המשותפת של הפרעות בשינה ושל כאב כרוני מגיעה לעתים קרובות עם עוצמת כאב מוגברת, מוגבלות רבה יותר וכן צורך רב יותר בשירותי בריאות. מטופלים עם כאב כרוני חווים לעתים קרובות איכות שינה ירודה, כאשר התלונה השכיחה ביותר היא יקיצות ליליות.
עוד בעניין דומה
במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת European Journal of Pain, מטרת החוקרים היתה לבדוק את ההשפעה של הפרעות בשינה למשך מספר לילות ברצף, וללא הגבלה על משך השינה הכולל, על תפיסת הכאב בנבדקים בריאים.
כרקע למחקר עומדת תיאוריה הגורסת כי הפרעות בשינה עשויות להשפיע על מנגנוני כאב מרכזיים ופריפריים. המודלים היחידים שהוכחו עד היום כמשפיעים על מנגנוני כאב מרכזיים בנבדקים בריאים היו פרובוקציות שינה. כמו כן, עד כה נערכו מעט מחקרים אשר בדקו את ההשפעה של הפרעות בשינה למשך מספר לילות על מנגנוני כאב מרכזיים.
לצורך בדיקת הנושא נאספו 30 נבדקים בריאים אשר במסגרת המחקר עברו הפרעות מתוכננות בשינה. הנבדקים, אשר ישנו בביתם, חוו שלוש התעוררויות מתוכננות בלילה למשך שלושה לילות בסך הכל.
בדיקות להערכת הכאב נערכו בעת תחילת המחקר ובמסגרת המעקב, ובוצעו כל פעם באותה שעה ביום. ספי הכאב הלוחץ הוערכו באופן דו צדדי על שרירי ה-infraspinatus ו-gastrocnemius. באמצעות handheld pressure algometry נבדקו גם suprathreshold לכאב לוחץ על שריר ה-infraspinatus הדומיננטי.
החוקרים השתמשו ב-cuff-pressure algometry לצורך זיהוי של Cuff-pressure pain, ספי הסבילות, ה-temporal summation לכאב וה-conditioned pain modulation.
מתוצאות החוקרים עולה כי בהשוואה לתחילת המחקר, הפרעות השינה הובילו באופן מובהק ל-facilitated Temporal summationי(p=0.022) וכן נצפתה עלייה מובהקת באזורי suprathreshold painי(p=0.005) ובעוצמות הכאב (p<0.05). כמו כן, כל ספי הכאב הלוחץ ירדו (p<0.005) לאחר שהנבדקים חוו הפרעות בשנתם.
לסיכום, במסגרת אנליזה מגששת הודגם כי שינה מקוטעת בקרב אנשים בריאים עשויה להוביל לרגישות מוגברת לכאב מרכזי ופריפרי, מה שעולה בקנה אחד עם ממצאים קודמים מהעבר.
תגובות אחרונות