גליובלסטומה 10.04.2023

הקרנה בקרן פרוטונים במינון גבוה משפרת שרידות בחולי גליובלסטומה

חולים עם אבחנה חדשה של גליובלסטומה הראו שיפור מובהק בשרידות לאחר שקיבלו טיפול קרינתי עם קרן פרוטונים במינון גבוה. בהשוואה לטיפול קרינתי קונבנציונלי, הרעילות החריפה שנצפתה היתה דומה

גליובלסטומה ב-MRI. צילום: שאטרסטוק

טיפול עם קרן פרוטונים במינון גבוה (PBT: High-dose proton beam therapy) משתמש בקונצנטריות (concentricity) של מנת הקרינה, המבוססת על המאפיין הייחודי המכונה Bragg peak.

PBT מהווה אפשרות טיפולית טובה המשפרת את השרידות בחולים נבחרים עם אבחנה חדשה של גליובלסטומה (GBM). עם זאת, מחקרים קודמים שניסו להעריך את יעילות הטיפול עם PBT הראו הטיית בחירה, אשר דורשת להמשיך ולהעמיק בנושא.

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Radiation Oncology, מטרת החוקרים היתה להשוות את תוצאי השרידות והרעילות בעקבות טיפול עם PBT במינון גבוה לעומת טיפול עם קרינה קונבנציונלית (CRT: conventional radiation therapy) באמצעות עוקבות טיפול התואמות לציון לנטייה (propensity score-matched).

אנליזת הנתונים כללה חולים עם אבחנה חדשה של GBM, אשר טופלו בין השנים 2010 ל-2020 עם PBT במינון גבוה של 96.6 גריי (RBE) או עם CRT במינון של 60 גריי. החוקרים יצרו ציון נטייה וערכו התאמה של חולים ביחס של 1:1 על סמך משתני הלוואי הבאים: גיל, מין, אתר הגידול, היקף כריתת הנגע, כימותרפיה, אימונותרפיה וציון ה-Karnofsky performance scale לפני ההקרנה.

בסך הכל נאספו 235 חולים, כאשר 26 נבחרו בכל קבוצה לפי התאמת ציוני נטייה. חציון השרידות הכוללת (OS) של קבוצת ה-PBT היה 28.3 חודשים, בעוד שחציון ה-OS של קבוצת ה-CRT היה 21.2 חודשים.

אף על פי ששיעור הרעילות החריפה המיוחסת לקרינה היה שווה ערך בין קבוצות ה-PBT ו-CRT, נמק קרינה (radiation necrosis) כהסתמנות של רעילות מאוחרת הקשורה לקרינה נצפה בתדירות גבוהה יותר בקבוצת ה-PBT.

לסיכום, טיפול עם PBT במינון גבוה הדגים יתרונות מובהקים מבחינת השרידות בקרב חולים עם אבחנה חדשה של GBM, כאשר היעילות נצפתה בהשוואה לטיפול עם CRT כפי שהודגם על ידי אנליזת התאמת ציון נטייה.

עם זאת, נמק קרינה מהווה בעיה בעקבות טיפול עם PBT במינון גבוה. עקב כך, ביסוס של אסטרטגיית טיפול יעילה על בסיס הטיפול עם בווציזומאב (Bevacizumab) עשוי לסייע בחולים אלה.

נושאים קשורים:  מחקרים,  רדיותרפיה,  שרידות,  גליובלסטומה,  יעילות,  רעילות,  קרן פרוטונים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו