מספר תרופות למניעה ותוספי מזון הופכים בלתי הולמים בשלבי החיים האחרונים, וזאת עקב סיכון מוגבר לתופעות לוואי הקשורות לשינויים פרמקוקינטיים, שינויים באינטראקציות בין תרופתיות ושינוי ביעדי טיפול. עם זאת, לא קיים מידע בדבר השימוש בתרופות ותוספים אלה בקרב חולים סופניים המטופלים במסגרת של טיפול ביתי.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת BMC Primary Care ביקשו החוקרים להעריך את השימוש בארבע קבוצות שונות של תרופות ותוספים, אשר אינם מתאימים לחולים מבוגרים עם מחלה סופנית החיים בבית, וזאת במהלך השנה האחרונה לחייהם. מטרות המחקר המשניות היו להעריך את הסיבות להפסקת השימוש בתרופות אלו (כפי שתועדו בתיקים הרפואיים) ולבחון האם הסיבות להפסקת הטיפול השפיעו על הזמן שבין הפסקת הטיפול התרופתי למוות.
מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבית והתבסס על מסד הנתונים של המרכז הרפואי האוניברסיטאי באוטרכט (Julius General Practitioners’ Network of the University Medical Centre Utrecht), מסד נתונים המורכב מנתוני טיפול שגרתי של רופאי משפחה מהעיר אוטרכט וסביבתה.
המחקר כלל חולים סופניים המטופלים בביתם אשר אובחנה לכל הפחות שנה אחת לפני המוות. בעזרת ניתוחים תיאוריים, החוקרים תיארו את אוכלוסיית המחקר ואת תדירות התחלת, שימוש והפסקת השימוש בתרופות והתוספים בשנה האחרונה לחייהם. המחקר הנוכחי כלל סך של 666 נבדקים.
תוצאות המחקר הדגימו כי בסך הכל 458 (69%) מהנבדקים השתמשו בתרופה מונעת אחת לפחות בשנה האחרונה לחייהם.
ויטמינים היו בשימוש בקרב 36% מהחולים, 35% השתמשו בתרופות להורדת כולסטרול, 24% בתוספי סידן ו-9% בביספוספונטים. ביספוספונטים הופסקו על ידי 70% מהמשתמשים, תוספי סידן ב-61%, ויטמינים ב-56% ותרופות להורדת כולסטרול על ידי 48% מהמשתמשים, עם מרווח חציוני בין יום ההפסקה למוות של 119, 60, 110 ו-65 ימים, בהתאמה.
הזמן החציוני בין הפסקת הטיפול התרופתי או התוסף למוות היה הארוך ביותר בקרב חולים עם תופעות לוואי וכאלו אשר עברו סקירות תרופתיות.
מתוצאות מחקר זה עולה כי בקרב מטופלים בשנה האחרונה לחייהם המטופלים במסגרת ביתית, רבים משתמשים בתרופות ובתוספי מזון באופן בלתי הולם. סקירת תרופות עשויה לתרום לייעול השימוש בתרופות בשנה האחרונה לחיים.
תגובות אחרונות