נכון להיום, משך הטיפול האנטיביוטי הסיסטמי הנדרש לאחר ניתוח רוויזיה שלב ראשון (first-stage revision surgery) לצורך טיפול בזיהום באזור התותב המפרקי (PJI: periprosthetic joint infection) לאחר ארתרופלסטיה מלאה של הירך (THA: total hip arthroplasty) עודנו שנוי במחלוקת.
עוד בעניין דומה
במחקר אשר ממצאיו פורסמו בכתב העת The Bone & Joint Journal, החוקרים מציינים את גישתם לנושא ומעריכים את יעילותה.
החוקרים מתארים כי גישתם הטיפולית היא לבצע הטריה אגרסיבית, ובנוסף לה להשתמש בריכוז גבוה של אנטיביוטיקה ממוקדת הניתנת באופן מקומי באמצעות cement beads, ואנטיביוטיקה סיסטמית הניתנת באופן מניעתי בלבד.
במסגרת מחקרם החוקרים העריכו את יעילותה של גישתם בניהול PJI של הירך באמצעות פרוטוקול דו-שלבי. המחקר כלל סקירה רטרוספקטיבית של מסד הנתונים של החוקרים אשר נאסף באופן פרוספקטיבי, ובאמצעותו זוהו כלל החולים שעברו רוויזיה דו-שלבית בשל PJI של הירך.
כלל החולים אובחנו עם PJI על פי הקריטריונים המז'וריים של Musculoskeletal Infection Societyי(MSIS) 2013, נמצא להם מעקב למשך חמש שנים לכל הפחות והם עברו הערכה באמצעות כלי דיווח התוצאים של קבוצת העבודה (working group) MSIS. התוצאים קובצו לפי "הצלחה" או "ללא הצלחה".
בקריטריוני ההכללה למחקר עמדו בסך הכל 299 מקרים של רוויזיה דו-שלבית לניתוח THA שנערכו ב-289 מטופלים, כאשר 258 (86%) מתוכם המשיכו לניתוח בשלב השני. גילם הממוצע של החולים היה 68.1 שנים (28 עד 92). חציון תקופת המעקב עמד על 10.7 שנים (טווח בין רבעוני 6.3 עד 15.0).
נצפה שיעור הצלחה של 91% במטופלים שעברו השתלה מחדש, וכאשר נעשתה הכללה של החולים אשר לא המשיכו להשתלה מחדש נצפתה ירידה ל-86%. משך הזמן החציוני של טיפול אנטיביוטי סיסטמי לאחר הניתוח שנערך כשלב הראשון עמד על חמישה ימים (טווח בין רבעוני 5 עד 9).
לא נמצא הפרש מובהק בתוצאים בין החולים שטופלו עם אנטיביוטיקה למשך ≤ 48 שעות (p=0.961) או ≤ חמישה ימים (p=0.376), בהשוואה לאלה שטופלו עם קורסים ארוכים יותר. יש לציין כי נצפו שיעורי הצלחה גבוהים יותר בחולים עם PJIs על רקע זיהום של חיידקים גראם חיוביים (87%) לעומת גראם שליליים (84%), ו-PJI בשל צמיחה מעורבת (72%; p = 0.098).
לסיכום, גישתם הטיפולית של החוקרים ל-PJI של הירך, הכוללת הטריה כירורגית נרחבת וטיפול מקומי עם אנטיביוטיקה ממוקדת בריכוז גבוה בעת ניתוח רוויזיה שלב ראשון, הראתה שיעורי הצלחה גבוהים. גישה זו הצליחה למנוע שימוש ממושך באנטיביוטיקה סיסטמית ובכך מעודדת ניהול אחראי של טיפולים אנטיביוטיים ואף הפחתה של עלויות הטיפול.
תגובות אחרונות