פרקינסון 07.06.2023

חולי פרקינסון מקבוצות מיעוט סובלים מאיכות חיים ירודה יותר

במחקר שנערך בארה"ב נמצאו פערים באיכות החיים הקשורה לבריאות חולי פרקינסון המשתייכים לקבוצות מיעוט - למרכיב הקוגניטיבי יש תפקיד בתיווך הקשר בין מיעוטים לאיכות חיים ירודה

גבר אפרו-אמריקאי, קבוצה אתנית. אילוסטרציה

מיעוטים גזעיים ואתניים זוכים לייצוג נמוך יחסית במסגרת המחקר של מחלת הפרקינסון (PD), מה שמגביל את ההבנה בנוגע לטיפולים ותוצאים בחולים שאינם ממוצא לבן. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Neurology, מטרת החוקרים היתה לבדוק את השונות באיכות החיים הקשורה לבריאות (HRQoL) ותוצאים אחרים בחולי PD בארה"ב המשתייכים לקבוצות אתניות שונות.

לצורך כך, החוקרים ערכו מחקר עוקבה, חתך, אורכי ורטרוספקטיבי, על מטופלים שהוערכו ב- PD Centers of Excellence. החוקרים ערכו אנליזת רגרסיה מרובת משתנים ומתוקננת למין, גיל, משך המחלה, שלב ה-Hoehn and Yahrי(H&Y), תחלואה נלוות וציון קוגניטיבי על מנת לבדוק את ההבדלים בין הקבוצות האתניות השונות.

כמו כן, החוקרים ערכו אנליזת רגרסיה מרובת-משתנים עם skewed-t errors על מנת להעריך את התרומה האינדיבידואלית של כל משתנה לקשר של 39 39-item PD Questionnaireי(PDQ-39) עם מוצא אתני.

מתוצאות המחקר עולה כי ל-8,514 משתתפים היה ביקור אחד מתועד לכל הפחות. מרבית החולים (90.2%) הזדהו כלבנים (n=7,687), 5.81% כהיספנים (n=495), 2% כאסיאתים (n=170) ו-1.9% (n=162) כאפרו-אמריקאים.

לאחר תקנון נמצא כי ציוני PDQ-39 הכוללים היו גבוהים יותר באופן מובהק (גרוע יותר) באפרו-אמריקאים (28.56), היספנים (26.62), ואסיאתים (25.43), בהשוואה לציונים של חולים לבנים (22.73, p < 0.001). ההבדל היה מובהק גם במרבית ה-PDQ-39 subscales.

באנליזה האורכית נמצא כי הכללה של הציונים הקוגניטיביים הפחיתה באופן מובהק את עוצמת הקשר של PDQ-39 וגזע/מוצא אתני עבור קבוצות המיעוט. אנליזה מתווכת הדגימה כי קוגניציה תיווכה באופן חלקי את הקשר בין גזע/אתניות וציוני ה-PDQ-39י(proportion mediated 0.251, p < 0.001).

לסיכום, תוצאות החוקרים הדגימו הבדלים בתוצאי ה-PD בין חולים מקבוצות אתניות שונות, גם לאחר התאמה למין, משך המחלה, שלב ה-HY, גיל ומספר מצבים של תחלואה נלווית. מטופלים שאינם ממוצא לבן הראו HRQoL גרוע יותר בהשוואה למטופלים לבנים, אשר הוסבר באופן חלקי באמצעות הציונים הקוגניטיביים.

החוקרים מציינים כי יש מקום לבדוק את הסיבה העומדת בבסיס ההבדלים הללו במסגרת מחקר עתידי בנושא.

נושאים קשורים:  פרקינסון,  איכות חיים,  קבוצות אתניות,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו