לוקמיה לימפוציטית 03.08.2023

יעילות פירטוברוטיניב לטיפול בלוקמיה לימפוציטית כרונית

מעכב הפיך של טירוזין קינאז של בורטון נמצא יעיל לטיפול בלוקמיה לימפוציטית כרונית במטופלים עם מחלה עמידה או חוזרנית

לוקמיה לימפוציטית כרונית (אילוסטרציה)

למטופלים עם לוקמיה לימפוציטית כרונית (Chronic Lymphocytic Leukemia - CLL) או לימפומה לימפוציטית של תאים קטנים (Small Lymphocytic Leukemia - SLL) יש תוצאים ירודים, אם נכשלו כבר בטיפול עם מעכבי טירוזין קינאז של בורטון (Burton’s Tyrosine Kinase - BTK). משום כך יש צורך במציאת אפשרויות טיפוליות חדשות. פירטוברוטיניב, מעכב BTK הפיך וסלקטיבי, נוצר לצורך עיכוב מחודש של BTK.

במחקר פאזה 1-2 זה מטופלים עם ממאירויות של תאי B חוזרניות או עמידות קיבלו פירטוברוטיניב. החוקרים דיווחו על תוצאי יעילות עבור מטופלים עם CLL או SLL אשר טופלו בעבר עם מעכבי BTK. תוצאי בטיחות דווחו עבור כלל הנבדקים עם CLL או SLL. התוצא העיקרי שנבדק היה תגובה כוללת (חלקית ומעלה) כפי שהוערכה על ידי ועדה בלתי תלויה. תוצאים שניוניים כללו שרידות ללא התקדמות ובטיחות הטיפול.

במסגרת המחקר 317 נבדקים עם CLL או SLL קיבלו פירטוברוטיניב, מהם 247 טופלו בעבר עם מעכבי BTK. המספר החציוני של קווי הטיפול הקודמים אותם קיבלו 247 הנבדקים עמד על שלושה (טווח של 1-11), כאשר 100 מתוך אותם הנבדקים (40.5%) טופלו בעבר עם מעכבי B-Cell Lymphoma 2 כגון ונטוקלקס.

תוצאות המחקר הדגימו כי שיעור הנבדקים שביטאו תגובה כוללת לטיפול עם פירטוברוטיניב עמד על 73.3% (רווח בר-סמך של 95%, 67.3-78.7). כאשר כללו את הנבדקים שהדגימו אפילו תגובה חלקית עם לימפוציטוזיס שיעורי התגובה עמדו על 82.2% (רווח בר-סמך של 95%, 76.8-86.7). השרידות החציונית ללא התקדמות עמדה על 19.6 חודשים (רווח בר-סמך של 95%, 16.9-22.1).

עבור כלל הנבדקים עם CLL או SLL שטופלו עם פירטוברוטיניב, תופעות הלוואי השכיחות ביותר כללו זיהומים (71%), דימומים (42.6%) ונויטרופניה (32.5%). כעבור משך טיפול חציוני של 16.5 חודשים (טווח של 0.2-39.9), תופעות לוואי שגרתיות של מעכבי BTK אירעו בשכיחות נמוכה יחסית, כולל יתר לחץ דם (14.2%), פרפור או רפרוף עליות (3.8%) ודימום משמעותי (2.2%). רק תשעה נבדקים מתוך 317 (2.8%) הפסיקו את הטיפול בשל תופעות הלוואי.

מסקנת החוקרים היתה כי טיפול עם פירטוברוטיניב הדגים יעילות בחולים עם CLL או SLL שטופלו בעבר עם מספר קווי טיפול הכוללים בין היתר מעכב BTK בלתי הפיך. תופעות הלוואי השכיחות ביותר כללו; זיהומים, דימומים ונויטרופניה.

מקור:

Mato AR, Woyach JA, Brown JR, Ghia P, Patel K, Eyre TA, Munir T, Lech-Maranda E, Lamanna N, Tam CS, Shah NN, Coombs CC, Ujjani CS, Fakhri B, Cheah CY, Patel MR, Alencar AJ, Cohen JB, Gerson JN, Flinn IW, Ma S, Jagadeesh D, Rhodes JM, Hernandez-Ilizaliturri F, Zinzani PL, Seymour JF, Balbas M, Nair B, Abada P, Wang C, Ruppert AS, Wang D, Tsai DE, Wierda WG, Jurczak W. Pirtobrutinib after a Covalent BTK Inhibitor in Chronic Lymphocytic Leukemia. N Engl J Med. 2023 Jul 6;389(1):33-44. doi: 10.1056/NEJMoa2300696. PMID: 37407001.

נושאים קשורים:  לוקמיה לימפוציטית כרונית,  לוקמיה לימפוציטית של תאים קטנים,  מחלה עמידה או חוזרנית,  תופעות לוואי,  קווי טיפול,  מחקרים,  פירטוברוטיניב,  מעכבי טירוזין קינאז
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו