במלנומה מוקדמת, ביופסיה של בלוטת זקיף (Sentinel lymph node biopsy – SLNB) מספקת מידע פרוגנוסטי חשוב. ברם, חסרים נתונים סטטיסטיים בנוגע להשוואת שרידות בין SLNB לבין מעקב אחרי מצב הבלוטות באסיה, שבה מלנומת נמש ממאירה (acral lentiginous melanoma – ALM) מהווה את תת הסוג העיקרי.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Pigment Cell & Melanoma Research, ביקשו החוקרים לזהות אם SLNB הינו בעל יתרונות שרידותיים, בהשוואה למעקב בלוטות.
מחקר זה בוצע במתכונת רטרוספקטיבי וכלל 227 חולים (בטאיוואן) שעמדו בקריטריונים לביצוע SLNB, על פי הנחיות National Comprehensive Cancer Network וטופלו בבית החולים האוניברסיטאי הלאומי של טאיוואן (יוני 1997 - יוני 2021). ניתוח השרידות בוצע באמצעות עקומות קפלן-מאייר ומודלים של רגרסיה פרופורציונלית של קוקס.
73.1% מאוכלוסיית המחקר היו עם ALM. 161 חולים (70.9%) עברו SLNB ו-66 חולים (29.1%) היו תחת מעקב בלוטות.
תוצאות המחקר הדגימו כי אלה שעברו SLNB היו עם שרידות ספציפית למלנומה טובה משמעותית (יחס סיכונים: 0.6,p = .02). בקרב אלה שעברו הסרת בלוטות מלאה (completion lymph node dissection – CLND), שיעור החיוביות של בלוטות שאינן בלוטות זקיף עמד על 44.4%. CLND מוקדם הביא לשרידות ספציפית למלנומה ולשרידות ללא גרורות מרוחקות (distant-metastasis-free survival – DMFS) ארוכות יותר, בהשוואה למעקב בלוטות (יחס סיכונים: 0.2, p = .01 עבור שרידות ספציפית למלנומה ויחס סיכונים: 0.3, p = .046 עבור DMFS).
מתוצאות מחקר זה עולה כי SLNB עשוי לספק יתרונות שרידותיים במלנומה עורית, וזאת בהשוואה למעקב בלוטות.
תגובות אחרונות