המספר ההולך וגדל של חולי מלנומה מחייב את פיתוחן של אסטרטגיות מיטביות להערכת פרוגנוזה, אשר מטרתן שיפור התאמת הטיפול והמעקב אחרי החולים. המשמעות הפרוגנוסטית של פיגמנטציה של תאי גידול עודנה לא ברורה.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Pigment Cell & Melanoma Research, ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היסטופתולוגיה של פיגמנטציה של גידולי מלנומה לבין פרוגנוזה ושרידות.
במחקר זה נכללו 775 משטחי המטוקסילין ואאוזין (Hematoxylin and eosin - H&E) של חולי מלנומה אשר אובחנו בין השנים 2012-2015. החוקרים ביצעו הערכה של פיגמנט המלנין (שני חוקרים) ובחנו את ההשפעה של פיגמנטציה על שרידות ספציפית למלנומה.
תוצאות המחקר הדגימו כי למלנומה לא פיגמנטרית (n = 99) היתה שרידות ספציפית למלנומה של 67.7%. במלנומה עם פיגמנטציה מתונה (n = 384) חושבה שרידות ספציפית למלנומה של 85.9% ולמלנומה בעלת פיגמנט חזק (n = 292) שרידות של 91.4% (p < .001). בניתוח של שרידות ספציפית למלנומה ובהתאמה לשלב ה-pT ולפיגמנטציה, הודגמה השפעה לא מובהקת של שפע הפיגמנטציה, וזאת עם יחס סיכונים של 1.277 (p = .74).
מתוצאות מחקר זה עולה כי למטופלים עם מלנומה פיגמנטרית, פרוגנוזה טובה יותר מאשר אלה עם מלנומה לא פיגמנטרית. יתרה מכך, נראה ששפע הפיגמנטציה מספק אומדן פרוגנוסטי ראשון. עם זאת, לא נראה שאומדן זה מספק ערך משמעותי להערכה פרוגנוסטית על פי סיווג ה-AJCC 2017 pT.
מקור:
תגובות אחרונות