דלקת מפרקים שגרונית 26.10.2023

מתוטרקסט בשילוב טיפולים נוספים לחולי דלקת מפרקים שגרונית

משטר טיפולי המשלב מתוטרקסט וטיפול ביולוגי או קונבנציונלי הראה סבילות טובה בחולי דלקת מפרקים שגרונית שאובחנו לאחרונה והיו נאיביים לטיפול | עם זאת, נצפתה שכיחות גבוהה יותר של תופעות לוואי

דלקת מפרקים שגרונית (אילוסטרציה)
דלקת מפרקים שגרונית (אילוסטרציה)

במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Arthritis & rheumatology, מטרת החוקרים היתה לבדוק את בטיחות הטיפול עם מתוטרקסט והשפעת המינון על תוצאי היעילות בעת שילוב עם שלושה טיפולים ביולוגיים שונים וכן עם טיפול קונבנציונלי פעיל (ACT: active conventional treatment), בחולי דלקת מפרקים שגרונית (RA) בשלב מוקדם.

לצורך כך, החוקרים ערכו אנליזת פוסט-הוק אשר כללה 812 חולי RA בשלב מוקדם ונאיביים לטיפול. המשתתפים הוקצו באקראי (1:1:1:1) במסגרת הניסוי NORD-STAR לקבלת טיפול עם מתוטרקסט בשילוב עם ACT, סרטוליזומאב-פגול, אבטספט, או טוקיליזומאב. לאחר 24 שבועות טיפול, החוקרים העריכו את הבטיחות של מתוטרקסט, המינונים והשפעות המינון על הפוגה לפי ה- Clinical Disease Activity Index (CDAI).

מתוצאות החוקרים עולה כי בהשוואה ל-ACT, השכיחות של תופעות לוואי הקשורות לטיפול עם מתוטרקסט היתה גבוהה יותר בעת שילוב של מתוטרקסט עם טוקיליזומאב (יחס הסיכונים, 1.48; רווח בר-סמך של 95% 1.20-1.84), אך לא עם סרטוליזומאב-פגול (יחס הסיכונים, 0.99; 0.79-1.23) או עם אבטספט (יחס הסיכונים, 0.93; 0.75-1.16). כאשר ACT מהווה נקודת התייחסות, המינון של מתוטרקסט היה נמוך יותר באופן מובהק בעת שילוב עם טוקיליזומאב (β-4.65; רווח בר-סמך של 95% 5.83- עד 3.46-; p<0.001), אבטספט (β-1.15; רווח בר-סמך של 95% 2.27- עד 0.03-, p=0.04), ונמוך יותר מבחינה מספרית בעת שילוב עם סרטוליזומאב-פגול (β-1.07 [-2.21 עד 0.07], p=0.07).

בנוסף, נמצא כי הפחתת המינון של מתוטרקסט לא נקשרה עם ירידה בשיעורי ההפוגה של CDAI בבחינת כל אחד מהטיפולים המשולבים.

לסיכום, הטיפול עם מתוטרקסט לרוב נסבל היטב כחלק ממשטר טיפולי משולב, אך תופעות הלוואי היוו גורם מגביל בקבלת מינון היעד של 25 מיליגרם לשבוע. תופעות הלוואי היו שכיחות יותר במטופלים שקיבלו טיפול משולב עם טוקיליזומאב לעומת טיפול קונבנציונלי פעיל.

עם זאת, החוקרים מציינים כי הפחתת מינון הטיפול עם מתוטרקסט לא נקשרה עם ירידה בשיעורי ההפוגה של CDAI בכל אחד מארבעת שילובי הטיפול ולאחר 24 שבועות.

מקור:

Lend, K., Koopman, F.A., Lampa, J., Jansen, G., Hetland, M.L., Uhlig, T., Nordström, D., Nurmohamed, M., Gudbjornsson, B., Rudin, A., Østergaard, M., Heiberg, M.S., Sokka-Isler, T., Hørslev-Petersen, K., Haavardsholm, E.A., Grondal, G., Twisk, J.W.R. and van Vollenhoven, R. (2023), Methotrexate safety and efficacy in combination therapies in patients with early rheumatoid arthritis: a post-hoc analysis of a randomized controlled trial (NORD-STAR). Arthritis Rheumatol. Accepted Author Manuscript. https://doi.org/10.1002/art.42730

נושאים קשורים:  מתוטרקסט,  דלקת מפרקים שגרונית,  טוקיליזומאב,  בטיחות,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו