רופאים ראשוניים הם שאחראיים על ביצוע בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן שד והערכת רמת הסיכון של המטופלות שלהם. נשים שנמצאות בסיכון מוגבר לפתח סרטן שד (לדוגמה, אלו עם סיכון של 3% לפחות בחמש השנים הבאות או עם סיכון מצטבר של 20% ומעלה במהלך החיים) זכאיות לבדיקות סקר משופרות ו/או טיפול כימותרפי מניעתי. עם זאת, רופאים רבים לא מזהים את הנשים בסיכון מוגבר ועל כן לא מציעים הפניות, בדיקות סקר וטיפולים מניעתיים מותאמים.
עוד בעניין דומה
במסגרת המחקר נסקרו 200 תיקים רפואיים של נשים בגילאי 35-50 שנים שלהן רקע משפחתי של סרטן שד. החוקרים זיהו גורמי סיכון להתפתחות של סרטן שד בעזרת מחשבון להערכת סיכונים על שם Tyrer-Cuzick על מנת לקבוע את הסיכון האישי של כל אישה.
לאחר מכן החוקרים בחנו האם מטופלות אלו קיבלו הדרכה עבור טיפול כימותרפי מניעתי, הפניות או ביצעו בדיקות סקר. בנוסף, החוקרים בחנו את הקשר בין שילובים של גורמי סיכון לבין עלייה בסיכון לפתח סרטן שד במהלך החיים.
מבין 200 תיקים רפואיים שנסקרו, 71 נשים זוהו כבעלות סיכון מוגבר להתפתחות סרטן שד (סיכון של 20% ומעלה במהלך החיים). תוצאות המחקר הדגימו כי מבין 71 הנשים, רק 17 הופנו למרפאת בריאות השד לצורך ביצוע בדיקות סקר מותאמות ו/או טיפול כימותרפי מניעתי.
שלושה גורמי סיכון הכוללים צפיפות שד קטגוריה C או D בבדיקת ממוגרפיה, סרטן שד אצל קרובת משפחה מדרגה ראשונה ולידה ראשונה לאחר גיל 30, הדגימו השפעה משמעותית על הסיכון להתפתחות סרטן שד במהלך החיים.
מסקנת החוקרים היתה כי רופאים ראשוניים צריכים לשים לב לגורמי סיכון אהו, ובהינתן אחד מהם, להעריך במדויק את רמת הסיכון של המטופלות להתפתחות סרטן שד במהלך החיים. לאחר חישוב הסיכון, עליהם להפנות מטופלות אלו למרכזים מתאימים על מנת שתעבורנה בדיקות סקר מותאמות והדרכה בנוגע לטיפול כימותרפי מניעתי.
מקור:
תגובות אחרונות