במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Seminars in Oncology Nursing מטרת החוקרים היתה לבדוק את היעילות של תכנית שיקום לגוף העליון על איכות החיים בחולות שאובחנו לראשונה בסרטן השד ועברו כריתת שד.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים ערכו ניסוי אקראי מבוקר במסגרתו השתתפו 48 חולות סרטן שד שעברו כריתת שד במרכז רפואי בטאיוואן. החולות הוקצו באופן אקראי לקבוצת התערבות (n=24) או לקבוצת הביקורת (n=24).
המטופלות בקבוצת ההתערבות השתתפו בתוכנית שיקום של הגף העליון אשר ארכה 12 שבועות וכללה הדרכה פרונטלית לשיקום הגפיים העליונים וניטור פעילות הגפיים העליונים אחת לחודש. קבוצת הביקורת קיבלה טיפול סיעודי סטנדרטי. איכות החיים הוערכה באמצעות שאלוני EORTC QLQ-C30 ו-QLQ-BR 23 בבסיס המחקר ובשבועות 4, 8 ו-12 לאחר מכן.
מתוצאות החוקרים עולה כי הן קבוצות ההתערבות והן קבוצת הביקורת חוו שיפור מובהק של רמות התפקוד, התסמינים,ואיכות החיים שלהן מהבסיס ועד לשבוע 12 לאחר מכן.
בהשוואה לקבוצת הביקורת, קבוצת ההתערבות הדגימה שיפורים גדולים יותר בתפקוד וברמות התסמינים לאחר ההתערבות. עם זאת, לא נמצאו הבדלים מובהקים סטטיסטית. כמו כן, נצפתה עלייה הדרגתית בסטטוס הבריאותי הכולל/ איכות החיים בשתי הקבוצות החל מהבסיס ועד לשבוע 12.
החוקרים מסכמים כי תכנית שיקום לגף העליון עשויה להיות יעילה בשיפור התפקוד והתסמינים של חולות סרטן שד שעברו כריתת שד. עוד מוסיפים החוקרים כי על הצוותים הסיעודיים לעודד את המטופלות לעבור שיקום של הגפיים העליונים במטרה לשפר את התפקוד, התסמינים ואיכות החיים.
מקור:
תגובות אחרונות