שתלי פורט לגישה ורידית נמצאים אמנם בשימוש נרחב בחולים המקבלים כימותרפיה, אך עדיין חסרות עדויות בנוגע למדדי תוצא בדיווח המטופלים. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת European Journal of Oncology Nursing, החוקרים ערכו מחקר אקראי מבוקר ופרוספקטיבי על מנת לבחון כיצד שתל פורט לטיפול כימותרפי ארוך טווח משפיע על איכות החיים של החולים.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים אספו בסך הכל 120 חולים נאיביים לכימותרפיה שאינם מאושפזים, אשר תוכננו להתחיל טיפול כימותרפי (משך ≥12 שבועות) בשל גידול סולידי. החולים טופלו במרכז אונקולוגי אקדמי יחיד והוקצו באקראי (n=60 בכל זרוע) להחדרה מונחית הדמיה של שתל פורט לגישה ורידית (זרוע פורט) או להליך שגרתי של גישה ורידית פריפרית חוזרת (זרוע ביקורת).
החוקרים העריכו את מדדי איכות החיים הקשורים לבריאות (HRQoL) באמצעות שאלון ה-EQ-5D-5L והשאלון הספציפי לאונקולוגיה EORTC QLQ-C30 (גרסה 3.0) בבסיס המחקר וכן לאחר 3 ו-6 חודשים מעת ההקצאה האקראית. כמו כן, החוקרים השתמשו בבדיקות לא פרמטריות, וההפרשים בין החציונים (Δ) דווחו בשל צידוד שמאלה (skewed-left) של נתוני ה-HRQoL.
מנתוני החוקרים עולה כי המאפיינים הקליניים והדמוגרפיים בבסיס המחקר היו מאוזנים היטב בין שתי הקבוצות. לא נצפו סיבוכים במהלך ההחדרה ולא התרחשו זיהומים או כשל במכשיר בקרב נבדקי הפורט במהלך תקופת המעקב שארכה 6 חודשים.
כמו כן, נמצא כי מדדי התסמינים והתפקוד של שאלון ה-EORTC QLQ-C30 היו דומים בין שתי זרועות המחקר ובכל מרווחי הזמן.
עוד עולה מתוצאות החוקרים כי ה-EORTC QLQ-C30 global health status השתפר באופן מובהק בקרב קבוצת הפורט, הן לאחר 3 חודשים (8.3 :Δ מתוך 100; P = 0.04) והן לאחר 6 חודשי מעקב (16.7 :Δ מתוך 100; P = 0.003). בנוסף נמצא כי השינויים בציוני EQ-5D-5L השתפרו גם כן באופן מובהק לאחר 6 חודשים בנבדקים מזרוע הפורט ובהשוואה לביקורת (0.074 :Δ מתוך 1; P = 0.01).
לסיכום, ממצאי החוקרים מצביעים על כך ששימוש בשתלי פורט לגישה ורידית עשוי להוביל לשיפור מובהק באיכות החיים בדיווח המטופלים בקרב חולים המטופלים עם כימותרפיה עקב גידולים סולידיים.
מקור:
תגובות אחרונות