סרטן ריאות 04.02.2024

פקטורי ניבוי לפגיעה ריאתית חמורה מקרינה בחולי סרטן ריאה

במחקר נבחן הקשר בין מרקרים מבדיקות דם לפני טיפול בקרינה לחומרת מחלת ריאות אינטרסטיציאלית והסיכון לפתח פגיעה ריאתית חמורה על רקע קרינה בחולי סרטן ריאות

טיפול בקרינה. אילוסטרציה

במחקר שממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Radiotherapy and Oncology החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין מרקרים מבדיקות דם לפני הטיפול בקרינה לבין חומרת מחלת ריאות אינטרסטיציאלית עם סיכון לפתח פגיעה ריאתית חמורה הנגרמת על רקע קרינה בחולים אלה.

המחקר בוצע במתכונת של ניתוח מקיף רצוף של חולים עם סרטן ריאות שטופלו בקרינה לבית החזה בשני מרכזים שלישוניים משנת 2010 עד 2021.

החוקרים השתמשו בקריטריונים של המכון הלאומי לסרטן כדי לדרג את הפגיעה הריאתית החמורה הנגרמת על רקע קרינה, כאשר דרגות 2 ומעלה נחשבות סימפטומטיות ודרגות 4 ומעלה נחשבות חמורות (toxicity grade).

החוקרים איתרו 54 חולים מתוכם 22 (40.7%) סבלו מפגיעה ריאתית חמורה הנגרמת על ידי קרינה. הם אספו תוצאות בדיקות דם (ספירת נוטרופילים אבסולוטית, ספירת ליפוציטים אבסולוטית, C-reactive protein, יחס נוטרופילים-לימפוציטים) ארבעה שבועות לפני התחלת ההקרנות. המטופלים היו במעקב במשך תשעה חודשים בממוצע.

התוצאות הדגימו כי ספירת נויטרופילים מוחלטת ויחס נויטרופילים-לימפוציטים גבוהים לפני טיפול, יחד עם חומרת מחלת הריאות האינטרסטיציאלית, נמצאו כמנבאים מובהקים של פגיעה ריאתית חמורה על רקע קרינה (יחס סיכויים של 4.313 ו-P value = 0.03 עבור ספירת נוטרופילים מוחלטת, יחס סיכויים של 5.784 ו-P value = 0.007 עבור יחס נוטרופילים-לימפוציטים, יחס סיכויים של 2.416 ו-P value = 0.027 עבור חומרת המחלה האינטרסטיציאלית).

מעניין לציין שפקטורים דוסימטריים (dosimetric factors) לא היו קשורים לפגיעה ריאתית חמורה על רקע קרינה. כמו כן, נמצא גם ניגוד מוחלט בשיעורי ההישרדות הכוללים בין חולים עם (7.4%) וללא (62.8%) פגיעה ריאתית חמורה על רקע קרינה.

החוקרים סיכמו כי יחס נוטרופילים-לימפוציטים, ספירת נוטרופילים מוחלטת וחומרת מחלת ריאות אינטרסטיציאלית הם אינדיקטורים מרכזיים לסיכון לפתח פגיעה ריאתית חמורה על רקע קרינה בחולי סרטן ריאות.

במחקר מודגש שיעור ההישרדות הכוללת הירוד בחולים שפיתחו פגיעה ריאתית חמורה על רקע קרינה, כמו גם הצורך בשיקול זהיר של גורמים אלה בתכנון הטיפול.

מקור:

Predictive factors for severe radiation-induced lung injury in patients with lung cancer and coexisting interstitial lung disease. Shin-Hyung Park, Jae Kwang Lim Conceptualizatin, Min Kyu Kang, Jongmoo Park, Chae Moon Hong, Chang Ho Kim,  Seung Ick Cha, Jaehee Lee, Seoung-Jun Lee, Jae-Chul Kim. Radiotherapy and Oncology March 2024

נושאים קשורים:  פגיעה ריאתית על רקע קרינה,  מחלת ריאות אינטרסטיציאלית,  ממאירות ריאתית,  ביומרקרים,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו