קיימים דיווחים נדירים מאוד על אודות נשאות כפולה של מוטציות פתוגניות באלל מקביל (in trans) בגן BRCA1, אך עד כה רוב הנבדקים עם מוטציות אלו התייצגו עם פנוטיפ הדמוה לאנמיה על שם פנקוני.
עוד בעניין דומה
החוקרים במחקר זה זיהו שתי משפחות עם שכפול בתוך המסגרת של אקסון 20 בגן BRCA1 (Ex20dup). בנבדק בודד ממין זכר. מוטציה זו הופיעה במקביל למוטציית הסתת מסגרת (Frameshift) בגן BRCA1 מסוג c.2475delC p.(Asp825Glufs*21).
החוקרים ביצעו ניתוח שחבורים יחד עם מערך לזיהוי אתר להפעלת שיעתוק (Transcription Activation Domain - TAD) על מנת לבחון את ההשפעה התפקודית של Ex20dup. בנוסף, הם אספו מידע על יוחסין של הנבדק ומיפו את נקודות השבר של השכפול בעזרת ריצוף גנטי ארוך וקצר. כמו כן, בוצע מערך מיטומיצין Cי(Mitomycin C - MMC) מהנבדק בעזרת תרביות של תאים לימפובלסטואידיים.
תוצאות המחקר הדגימו כי ריצוף גנטי וניתוח RNA חשף כי Ex20dup בגן BRCA1 הינו רצף נשנה. השכפול התבטא ללא דילוג על אף עותק של אקסון 20, מה שמנע משעתוקים טבעיים של אלל זה.
מערך TAD הדגים כי למוטציה Ex20dup יש רמת תפקוד דומה לשל מוטציה פתולוגית, עם חדירות גנטית בדרגה בינונית בגן BRCA1 מסוג c.5096G>A p.(Arg1699Gln). מערך MMC של נבדק זה עם נשאות כפולה הדגים הפרעה מתונה ביכולת תיקון כרומוזומים.
מסקנת החוקרים היתה כי זהו המקרה הראשון המדווח על נבדק עם שתי מוטציות מקבילות בשני האללים של הגן BRCA1, שלהן משמעות תפקודית, עם התייצגות קלינית תקינה ללא ממאירות מקושרת ל-BRCA1.
ממצאים אלה מדגימים את רמת התפקוד המינימלית של חלבון BRCA1 למניעת פנוטיפ דמוי אנמיה על שם פנקוני, אשר עדיין חושף את הנבדק לנטייה מוקדמת לפתח ממאירויות המקושרות להורמונים. הממצאים מחזקים את הזהירות הנדרשת עבור ייעוץ למשפחות עם סיכון לאנמיה על שם פנקוני. יתרה מזאת, יש לנקוט משנה זהירות באפיון מוטציות מסוימות כשפירות על בסיס הופעתן במקביל למוטציות פתולוגיות ידועות.
מקור:
תגובות אחרונות