15% מכלל חולי סרטן המעי הגס אשר יאובחנו בשלב מקומי הם MSI-H/ MMR-D. בקרב סרטן הרקטום השיעור נמוך יותר ועומד על כ-3%.
דיווחים מרשימים על יעילות טיפול אימונותרפי טרום ניתוחי, עם שיעורי תגובה מלאה גבוהים קיימים לגבי 112 חולי סרטן מעי גס מקומי MSI-H - 67% pCR (מחקר NICHE-2) ו-36 חולי סרטן רקטום מקומי MSI-H – 100% cCR.
בשני מחקרים אלה לא נצפו כלל הישנויות של הגידול במעקב חציוני של 13.1 ו-9.3 חודשים, בהתאמה.
שיעור הישנות גידול מעי גס שלב 2-3 אחרי ניתוח עומד על 11-28% תוך 1-2 שנים.
השיעור הצפוי בקרב חולי סרטן מעי גס שלב 3 שטופלו במשלב אוקסליפלטין ל-DFS ב-3 שנים הוא 60% ו-50% ב-5 שנים. במאגר הנתונים ACCENT שיעור החזרה תוך שנה של חולי סרטן מעי גס MSI-H שלב 2-3 היה 20% תוך שנה, ובמחקר FOXTROTי15% תוך שנה.
שיעורי התגובה המלאה המרשימים לאימונותרפיה יחד עם שיעורי ההישנות האפסיים שיש לפנינו עד כה הופכים את הטיפול הזה לאופצית טיפול אטרקטיבית. אך האם די בנתונים אלה בכדי להפוך את הטיפול האימונותרפי לטיפול המועדף ולהחליף טיפול קורטיבי סטנדרטי? מה יקרה בעתיד הקרוב? מחברי מאמר הדעה מציגים תרחישים אפשריים לעתיד הקרוב (כשיושג מעקב של 3 שנים) והשלכותיהם.
לגבי סרטן רקטום מקומי MSI-H מציינים 3 תרחישים אפשריים:
- התוצאות המרשימות שהושגו עד כה ישמרו וימשיכו ב-3 שנות מעקב. במקרה כזה טיפול אימונותרפי יהפוך לסטנדרטי ויחליף ניתוח+קרינה מוטילנטים.
- יופיעו מספר מסויים של מקרי חזרה גידולית במהלך 3 שנות מעקב, אך הם יהיו כאלה הניתנים לטיפול קורטיבי ע"י כימורדיותרפיה+ניתוח. גם במקרה זה טיפול אימונותרפי יהפוך לסטנדרטי.
- יופיעו מקרי חזרה גידולית שאינם ניתנים לריפוי ע"י כימורדיותרפיה+ ניתוח. במקרה כזה הטיפול האימונותרפי לא יהפוך לטיפול העדיף באופן גורף (אך עדיין ישאר כאופציה לדיון האם שימור אברים למספר שנים רצוי במחיר של סיכון מאוחר יותר להישנות שאינה ניתנת לריפוי).
לגבי סרטן מעי גס שלב 3 MSI-H - מציינים 4 תרחישים:
- יושג DFS של 100% גם במעקב 3 שנים. במקרה כזה טיפול אימונותרפי טרום ניתוחי אמור להפוך לסטנדרטי ולהחליף צורך בכימותרפיה פוסט ניתוחית.
- יושג DFS גבוה (70-80%) במעקב 3 שנים. גם במקרה כזה טיפול אימונותרפי אמור להפוך לסטנדרטי במקום כימותרפיה.
- יושג DFS זהה (50-60%) לזה של טיפול סטנדרטי (ניתוח + טיפול כימי משלים 6 חודשים). במקרה כזה טיפול אימונותרפי טרום ניתוחי עדיין עשוי להוות חלופה לטיפול הכימותרפי הממושך והנוירוטוקסי.
- DFS ל-3 שנים יהיה, באופן מפתיע לרעה, גרוע מזה של הטיפול הסטנדרטי. במקרה כזה לא יהיה מקום לטיפול אימונותרפי טרום ניתוחי.
מסקנות המחברים: בהתחשב בתרחישים אלה אנו מסיקים כי, ככל שהנתונים מבשילים, הופעתן של תוצאות שליליות כלשהן היא מאוד לא סבירה, ולכן גישות חדשות אלה צריכות להיחשב כבר כעת בפרקטיקה קלינית שגרתית.
מקור:
תגובות אחרונות