סרטן הערמונית 10.04.2024

העדפת מטופלים: אנזלוטמיד לעומת דרולוטמיד לסרטן ערמונית גרורתי

במחקר נערכה השוואה בין שני טיפולים חדישים לסרטן ערמונית עמיד לטיפול מסרס לזיהוי העדפת המטופלים והבדלים לגבי רעילות ותופעות לוואי. הנה התוצאות

סרטן הערמונית. אילוסטרציה

דרולוטמיד ואנזלוטמיד הם מעכבי קולטנים לאנדרוגנים מהדור השני אשר הדגימו שניהם פעילות כנגד גידולי ערמונית עמידים לטיפול מסרס (Castration Resistant Prostate Cancer - CRPC).

מחקר ODENZA הינו מחקר פרוספקטיבי אקראי ומוצלב שבוצע במספר רב של מרכזים רפואיים במסגרת מחקר פאזה 2 ונבנה לצורך השוואה בין טיפול עם דרולוטמיד ואנזלוטמיד עבור גברים עם CRPC גרורתי (metastatic CRPC - mCRPC) א-תסמינית או עם תסמינים קלים בלבד.

הנבדקים הוקצו אקראית ביחס של 1:1 לקבלת דרולוטמיד במינון של 1,200 מ"ג/יום למשך 12 שבועות ולאחר מכן אנזלוטמיד במינון של 160 מ"ג/יום למשך 12 שבועות או אנזולוטמיד ולאחר מכן דרולוטמיד. בשתי הזרועות, הטיפול השני אותו קיבלו המטופלים ניתן רק בהיעדר התקדמות המחלה.

התוצא העיקרי שנבדק במחקר היה העדפה של טיפול אחד על משנהו, כפי שנבחן בעזרת שאלון העדפות (ערך p נמדד בעזרת מבחן פרסקוט). לאחר 24 שבועות טיפול, המטופלים החלו תקופת המשך טיפול במהלכה קיבלו את הטיפול המועדף עליהם עד התקדמות המחלה או עד הופעת תסמיני רעילות.

תוצאים שניוניים עיקריים כללו: סיבות העדפת טיפול, תגובה כעבור 12 שבועות, סבילות לטיפול לכל אחת מהתרופות ותוצאים קוגניטיביים בהשוואה למצב הבסיס.

במחקר נכללו 249 נבדקים בגיל חציוני של 72 שנה, ביניהן 200 נבדקים עמדו בקריטריונים להערכת התוצאים העיקריים.

תוצאות המחקר הדגימו כי 97 נבדקים (49%, טווח בין-רבעוני של 41-46) העדיפו טיפול עם דרוטולמיד, 80 (40%, טווח בין-רבעוני של 33-47) העדיפו טיפול עם אנזלוטמיד ול-23 (12%, טווח בין-רבעוני של 7-16) לא היתה העדפה כלל (P=0.92). הפחתה בתשישות, צורת מתן פשוטה יותר ושיפור באיכות חיים היו המאפיינים העיקריים שהשפיעו על בחירת המטופלים.

נצפה שיפור קל בזיכרון אירועי בנבדקים שטופלו עם דרולוטמיד עם שיפור בצבירת זכרונות חדשים (הפרש בשיטת הריבועים הפחותים של 2.2, מידת השפעה של 0.5) ובהיזכרות במידע כעבור הפוגה קצרה (הפרש בשיטת הריבועים הפחותים של 0.7, מידת השפעה של 0.3).

בעזרת שאלון קצר להערכת תשישות (Brief Fatigue Inventory Questionnaire), הנבדקים דיווחו על תשישות רבה יותר תחת טיפול עם אנזלוטמיד (3.3, טווח בין-רבעוני של 3-3.6) בהשוואה לדרולוטמיד (2.7, טווח בין-רבעוני של 2.4-3). לא נמצא הבדל בין הטיפולים מבחינת דיכאון, פרכוסים או נפילות.

מסקנת החוקרים היתה כי אין הבדל מובהק בהעדפות המטופלים בין אנזלוטמיד ודרולוטמיד עבור גברים עם mCRPC. הטיפול עם דרולוטמיד נמצא קשור לשיפור קליני בזיכרון אירועי ולפחות תשישות בהשוואה לאנזולטמיד.

מקור:

A Randomized, Open-label, Cross-over Phase 2 Trial of Darolutamide and Enzalutamide in Men with Asymptomatic or Mildly Symptomatic Metastatic Castrate-resistant Prostate Cancer: Patient Preference and Cognitive Function in ODENZA. Emeline Colomba, Sarah Flora Jonas, Jean-Christophe Eymard et al. European Urology March 2024

נושאים קשורים:  אנזלוטמיד,  דרולוטמיד,  סרטן ערמונית גרורתי עמיד לטיפול מסרס,  תשישות,  העדפה,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו