סרטן דרכי השתן 10.04.2024

DNA גידולי חופשי כמנבא לסרטן פולשני של דרכי השתן

ממצאי מחקר מדגימים את החשיבות של ctDNA כסמן ביולוגי לסיוע בבחירת מטופלים לכימותרפיה ניאואדג'ובנטית לפני כריתת כליה ושופכן

CT של סרטן שלפוחית השתן. אילוסטרציה

במחקר שהתפרסם בכתב העת European Urology בחנו האם הימצאות של DNA ממקור גידול חופשי בפלסמה יכול לשמש בסמן ביולוגי לממאירות פולשנית של דרכי השתן העליונות לצורך בחירה של מטופלים מתאימים לקבלת טיפול ניאואדג'ובנטי לפני כריתת השאת.

בחירה מיטבית של נבדקים עם קרצינומה של דרכי השתן העליונות (Upper Tract Urothelial Carcinoma - UTUC) שבסיכון מוגבר לעבור טיפול כימותרפיה ניאואדג'ובנטית טרום ניתוחית מוגבלת בשל חוסר דיוק של שיטות לדירוג קליני. מטרת המחקר היתה לבחון האם זיהוי של DNA גידולי חופשי (circulating tumor DNA - ctDNA) בפלסמה יכול לנבא הופעה של UTUC חודר שריר (Muscle-Invasive - MI) ללא הגבלה לאיבר (Non-Organ-Confined - NOC).

החוקרים אספו, באופן פרוספקטיבי DNA חופשי מתאים מפלסמה של חולים עם UTUC בסיכון מוגבר אשר טרם טופלו עם כימותרפיה אשר מועמדים לניתוח להסרת השאת. את הדגימות ריצפו בעזרת מערך של 152 גנים ובעזרת ריצוף גנומי מלא בשיטת low pass.

על מנת לבחון התאמה, ריצוף אקסומי מלא בוצע בדגימות תואמות מהשאת עצמה. התפקוד של ctDNA בניבוי MI/NOC UTUC סוכם בעזרת שטח שתחת עקומה אופיינית למסווג. סף מוטציוני לניבוי מחלה מסוג MI/NOC נקבע בעזרת מיטוב J statistic על שם Youden.

החוקרים ניבאו שרידות בשיטת קפלן-מאייר, מבדק דירוג לוג בוצע בשיטת Mantel-Cox על מנת לבחון את הקשר בין הימצאות ctDNA בפלסמה לפני הניתוח לבין תוצאים קליניים.

מתוך 30 נבדקים שנכללו במחקר, 14 נמצאו עם מחלה מסוג MI/NOC. לפחות סוג אחד של ctDNA זוהה בדמם של 21/30 (70%) מהנבדקים, עם מתאם של 52% בין ctDNA לבין דגימות מהשאת. זיהוי של לפחות שני שינויים מולקולריים במערך הבדיקה הדגים רגישות של 71% וסגוליות של 94% עבור ניבוי של MI/NOC UTUC.

קביעת סף זה בשילוב עם מדד נטל של כפילויות בפלסמה של 6.5 לפחות הביא לעלייה ברגישות עד כדי 79% וסגוליות של 94%. יתרה מזאת, הימצאות של ctDNA היווה מדד פרוגנוסטי חיובי עבור שרידות ללא התקדמות (Progression Free Survival - PFS) כעבור שנה; 69% לעומת 100% (p<0.001) ושרידות מסוימת לסרטן (Cancer Specific Survival - CSS כעבור שנה; 56% לעומת 100% (p=0.016).

מסקנת החוקרים היתה כי זיהוי של ctDNA בפלסמה של מטופלים לפני ביצוע ניתוח להסרת הגידול מהווה מנבא חזק עבור הימצאות של MI/NOC UTUC, וגם נמצא במתאם חזק עם פרוגנוזה חיובית מבחינת PFS ו-CSS. ממצאים אלה מדגימים את החשיבות של ctDNA כסמן ביולוגי לסיוע בבחירת מטופלים לכימותרפיה ניאואדג'ובנטית לפני כריתת כליה ושופכן.

מקור:

Novel Use of Circulating Tumor DNA to Identify Muscle-invasive and Non–organ-confined Upper Tract Urothelial Carcinoma. Heather L. Huelster, Billie Gould, Elizabeth A. Schiftan et al. European Urology March 2024

נושאים קשורים:  קרצינומה של דרכי השתן העליונות,  כימותרפיה ניאואדג'ובנטית,  DNA חופשי מתאים,  מחלה פולשנית,  פרוגנוזה,  סמן ביולוגי,  מחקרים
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו