חרף הקידמה בתחום הטיפול בסרטן שד, סרטן שד שלילי לקולטנים (triple-negative breast cancer - TNBC) עדיין מספק אתגר טיפולי עם פרוגנוזה ירודה בהשוואה לסרטן שד עם קולטנים להורמונים. נושא עיקרי המקשה על טיפול באתגר זה הינו ההטרוגניות המולקולרית והמוטציונית הרבה שיש בין תת-סוגים של TNBC, יחד עם כך שאין אנטיגן סרטני יציב שיכול להוות מוקד יעיל לזיהוי וטיפול בגידולים.
עוד בעניין דומה
CD160 הינו קולטן המבוטא בעיקר על גבי לימפוציטים מקבוצת תאי הרג טבעיים (Natural Killer - NK) המתייצג באחד משני איזופורמים עיקריים - סוג אחד המעוגן לחלבון GPIי(CD160-GPI) וסוג שני החוצה את קרום התא (CD160-TM). בעוד CD160-GPI מבוטא באופן קבוע על גבי תאים במנוחה ומקושר לפעילות ציטוטוקסית של תאי NK,יCD160-TM מיוצר רק לאחר הפעלה של התאים ותומך בהגברת יכולת ההרג של תאים NK.
רמת הביטוי של CD160 נבדקה בשיטות אימונוהיסטוכימיות (Immunohistochemistry - IHC) וציטומטריית זרימה עבור תאי TNBC מביופסיה אנושית ומשורות תאים, בהתאמה. החוקרים בדקו in vitro את יכולת חיסול תאי הגידול, בתיווך נוגדנים, בעזרת מערכים לזיהוי ציטוטוקסיות ובליעה תלויות בנוגדנים (Antibody-Dependent Cell Cytotoxicity/Phagocytosis - ADCC/ADCP), ו-in vivo במודל עכבר של TNBC.
תוצאות ראשוניות שנצפו לאחר ביצוע IHC על דגימות גידול שנלקחו מנבדקות עם TNBC הדגימו ביטוי לא שגרתי של CD160 על תאי TNBC. בעזרת נוגדן מסוים כנגד CD160-TM, התלוי בקונפרומציה של הקולטן, החוקרים קבעו כי CD160-TM הוא שמבוטא על גבי תאי הגידול, ולא CD160-GPI.
נוגדן מסוג CD160-TM mAb (22B12, איזוטופ muIgG2a), שאיננו תלוי בקונפורמציה של הקולטן, פותח על בסיס קריטריונים תפקודיים. מבדקי תפקוד in vitro הדגימו כי ניתן להשרות ADCC ו-ADCP בנוכחות נוגדן 22B12, מה שמוביל למוות מתוכנן של שורות תאי TNBC. הודגמה גם יכולת in vivo של הנוגדן 22B12 לפעול כנגד גידולים, במודל מכרסם של TNBC.
מסקנת החוקרים היתה כי CD160-TM יכול להוות סמן ביולוגי לגידולים מסוג TNBC. בנוסף, נמצאה הצדקה לשימוש בנוגדנים כנגד CD160-TM ככלי טיפולי עבור גידולים אלה.
מקור:
תגובות אחרונות