תחום האונקולוגיה הוא תחום רפואי מרגש בתקופה זו. מדי חודש מתפרסמים ממצאים קליניים חדשים המציגים שיפור משמעותי במצבם של חולי סרטן שעד לא מזמן אפשרויות הטיפול שלהם היו מוגבלות עד מאוד והיום ניתן לטפל בהם לאורך שנים עם שימור איכות חיים כמעט מלאה. אולם סרטן הוא אינו מחלה אחת, אלא מכלול עצום של מגוון מחלות, וכל פריצת דרך כזו מבשרת תקווה לקבוצה ספציפית של חולים. כך אירע גם בכנס האחרון של האגודה האירופית לאונקולוגיה (ESMO). שכלל פרסום של התקדמות משמעותית בטיפול בסוגים שונים של סרטן, כשבין הבולטים בהם היו מחקרים שבחנו טיפולים בסרטן ריאה גרורתי מסוג NSCLC עם מוטציה ב-EGFR בעזרת נוגדן דו ראשי חדש בשם אמיבנטאמאב.
באחת מאותן הרצאות, הקהל אף נעמד על רגליו לשבח את פריצת הדרך שהוצגה בטיפול בתת קבוצה של החולים - אלה עם מוטציה באקסון 20 של הגן ל-EGFR. ממצאים נוספים שהוצגו בכנס הראו גם תועלת ניכרת של שימוש בנוגדן הדו ראשי גם לטיפול בחלק מהחולים עם מוטציות שכיחות יותר בגן. אם ממצאים ממחקרי המשך יתמכו בתוצאות, אמיבנטמאב עשוי להפוך בעתיד אופציה נוספת מעשית בחלק ניכר מכלל החולים עם המוטציות השכיחות, שרבים מהם חולים צעירים יחסית וללא רקע של עישון.
סרטן ריאה של תאים לא קטנים (NSCLC) הוא הסוג השכיח ביותר של סרטן ריאה, ואחראי ל-85% ממקרי הסרטן כיום. פרופ' ניר פלד, מנהל האגף למחלות הסרטן בבית החולים שערי צדק, מסביר כי הגן שבו המוטציות האונקוגניות (מעודדות הסרטן) הן השכיחות ביותר בסוג זה של סרטן נקרא EGFR, והוא מופיע בכ-12% מכלל החולים בישראל ועד ליותר מ-40% מהחולים באוכלוסיות שמוצאת במזרח אסיה.
המוטציות ב-EGFR משבשות את תהליכי ההיזון החוזר שמעוברים בבקרה של חלוקת תאים, והפגיעה בהם מעודדת חלוקה לא מבוקרת של התאים והפיכתם לסרטניים. "הגן זה נקשר להתפתחות סרטן ריאה באוכלוסיות צעירות יחסית ואצל לא מעשנים", הוא מוסיף. "תפקיד הגן בהתפתחות סרטן מוכר כבר 40 שנה ויותר, וכבר כ-20 שנה ישנם טיפולים לסרטן ריאות שמותאמים ספציפית למוטציות בגן זה".
מבין המוטציות ב-EGFR, ישנן מוטציות באתרים שכיחים יותר ובאתרים שכיחים פחות, שמהווים כ-10% מכלל החולים עם מוטציות שכאלה. "הטיפול במוטציות השכיחות התקדם באופן משמעותי. אולם בשנים האחרונות התברר שהטיפולים הללו לא אפקטיביים לחולים עם המוטציות השכיחות פחות, בייחוד לחולים עם מוטציה באקסון 20 של הגן, שמהווים כ-10% מכלל החולים עם מוטציה ב-EGFR", מסביר פרופ' פלד.
לפני כמה שנים נכנס טיפול ראשון לחולים עם מוטציה באקסון 20 לקו השני, מובוסרטיניב, שהיא מולקולה קטנה שפועלת לעיכוב מסלול הטירוזין קינאז (TKI) בתוך התאים, שאף הראה יעילות מסוימת ונרכשה על ידי חולים רבים. אולם בשנה האחרונה, ה-FDA משך את אישור השימוש בטיפול זה, והותיר את החולים ללא אפשרויות טיפול מתקדמות ועם צורך להסתמך על כימותרפיה בלבד, שיעילותה מוגבלת ביותר והרעילות גבוהה.
בכנס ה-ESMO האחרון התפרסמו ממצאים חדשים של הוספת אמיבנטמאב לטיפול הכימותרפי המקובל בחולים עם מוטציה באקסון 20. אמיבנטמאב הוא נוגדן דו ראשי שפועל מחוץ לתא לחסום גם את מסלול ה-EGFR וגם מסלול מקביל, שנקרא MET, וגורם גם הוא לשפעול יתר של הגן. המחקר הקליני בפאזה III, שנקרא PAPILLONי(1), הראה שתוספת של אמיבנטמאב לכימותרפיה לחולים בקו ראשון הפחיתה את הסיכון להתקדמות מחלה או תמותה (PFS) ב-60%, עם משך תגובה חציוני של 9.7 חודשים לעומת 4.4 חודשים אצל מטופלים שקיבלו כימותרפיה בלבד ושיעור תגובה (ORR) של 73% בהשוואה ל-47% בקבוצת הביקורת.
בסך הכל, 72% מהמטופלים בטיפול המשולב היו בחיים לאחר 24 חודשים וזאת בהשוואה ל-54% מהמטופלים בזרוע הביקורת (1). המחקר נערך על 308 מטופלים עם זמן מעקב חציוני של 14.9 חודשים (1).
"תופעות הלוואי ארוכות הטווח של הטיפול, בדומה לנוגדנים אחרים, מתמקדות בתופעות עוריות שניתנות לטיפול בניהול נכון", מוסיף פרופ' פלד. בסך הכל, במחקר, תופעות הלוואי גרמו להפסקת הטיפול של 7% מהחולים שטופלו באמיבנטמאב (1). "בהיעדר טיפול רלוונטי אחר ולאחר אישור רגולטורי הולם, הנוגדן מהווה אופציה טיפולית משמעותית גם בקו ראשון וגם בקו שני למטופלים עם מוטציה באקסון 20", הוא אומר.
ב-ESMO הוצגו גם ממצאי שני מחקרים נוספים, MARIPOSAי(2) ו-MARIPOSA-2י(3) שבחנו את היעילות באמיבנטמאב לטיפול בחולים עם המוטציות השכיחות ב-EGFR, עם זמן מעקב חציוני של 22 חודשים ו-8.7 חודשים בהתאמה. הטיפול המקובל כיום הוא בקו ראשון בחולים אלה הוא שימוש פומי במעכב TKI בשם אוסימרטיניב והטיפול המקובל בקו שני הוא כימותרפיה.
מריפוסה (2), מחקר פאזה III, בחן שימוש של משלב של הנוגדן אמיבנטמאב למעכב TKI אחר, לזרטיניב, בטיפול בחולים בקו ראשון. הממצאים הראו כי המשלב מוריד את הסיכון להתקדמות מחלה ב-30% - עם PFS חציוני של 23.7 חודשים אצל חולים שטופלו במשלב לעומת 16.6 חודשים בחולים שטופלו באוסימרטיניב בלבד (2). משך התגובה החציוני היה 25.8 חודשים לעומת 16.8 חודשים בקבוצת הביקורת (2). שיעור תופעות הלוואי מדרגה 3 ומעלה היה 75% לעומת 43% במטופלים באוסימרטיניב בלבד. במחקר השתתפו 429 חולים שטופלו במשלב, 429 חולים שטופלו באוסימרטיניב ו-216 חולים שטופלו בלזרטיניב. טרם קיימים נתונים אודות תועלת הישרדותית למשלב זה (2).
מריפוסה-2 בחן את השילוב של אמיבנטמאב לטיפול בחולים בקו שני, שמחלתם שבה להתקדם לאחר קבלה של מעכב TKI בקו הראשון. במחקר פאזה III זה נכללו שלוש זרועות. הראשונה בחנה שילוב של כימותרפיה עם אמיבנטמאב (131 מטופלים), אמיבנטמאב יחד עם כימותרפיה ולזרטיניב (263 מטופלים) וקבוצת ביקורת של 263 מטופלים שקיבלו כימותרפיה בלבד (3).
המחקר מראה ירידה של 52% בסיכון להתקדמות מחלה במשלב של הנוגדן וכימותרפיה ו-56% במשלב המשולש בהשוואה לקבוצת הביקורת (3). שיעור התגובה הכולל (ORR) היה 63%-64% בשתי זרועות המחקר בהשוואה ל-36% בזרוע הביקורת (3). בעת הפרסום לא נצברו נתונים מספיקים להעריך את ההשפעות המלאות על סיכויי ההישרדות של החולים. שיעור תופעות הלוואי מדרגה 3 ויותר היה 72% במשלב הכפול ו-92% במשלב המשולש בהשוואה ל-48% בזרוע הביקורת (3).
"בסך הכל, לגבי הקו הראשון במטופלים עם מוטציות שכיחות ב-EGFR הנתונים מעודדים, אבל יש צורך להמתין לנתוני OS לפני שנוכל לקבל החלטות על שינוי אופן הטיפול. בקו השני במטופלים עם מוטציות שכיחות ב-EGFR ובקו הראשון למטופלים עם אקסון 20 יש לנו סטנדרט טיפולי חדש, אשר כבר שולב בהנחיות ה-NCCN" הוא מסכם.
References:
1. Zhou,C. et al. Amivantamab plus Chemotherapy in NSCLC with EGFR Exon 20 Insertions (2023) N Engl J Med; 389:2039-2051 DOI: 10.1056/NEJMoa2306441
2. Cho BC, et al. Amivantamab Plus Lazertinib vs Osimertinib as First-line Treatment in patients with EGFR-mutated, Advanced NSCLC. Presentation at ESMO 2023; abstract LBA14
3. Passaro A, et al. Amivantamab plus chemotherapy with and without lazertinib in EGFR-mutant advanced NSCLC after disease progression on Osimertinib. (2023) Annals of Oncology DOI:https://doi.org/10.1016/j.annonc.2023.10.117
בחסות חברת יאנסן
- החומר הנ"ל מכיל מידע על תרופות ו/או אינדיקציות לא מאושרות
- המידע ניתן כמתן שירות ולא על מנת לעודד שימוש בתרופות ו/או אינדיקציות לא מאושרות
- המידע המוצג נתמך בפרסומים של מחקרים קליניים. אנא ראה/י ביבליוגרפיה רלוונטית.
- למידע נוסף על אמיבנטמאב כולל כלל תופעות הלוואי הרשומות בישראל יש לעיין בעלון לרופא באתר משרד הבריאות.
- יאנסן ישראל J-C Health care Ltd.
EM- 146576 April 2024
תגובות אחרונות