ייתכן שניתן להשתמש בבדיקות נשיפה שפועלות בשיטות מערך כימי בשילוב עם אלגוריתם של למידת מכונה על מנת לפתח בדיקת נשיפה לזיהוי מוקדם של סרטן ריאות, שעשויה אף לשמש בעתיד כבדיקת סקר.
עוד בעניין דומה
במחקר זה החוקרים בחנו האם בדיקת נשיפה, בתקופה שסביב הניתוח, מסוגלת לנבא נוכחות של ממאירות ריאתית באמצעות מערך MSS (Membrane-type Surface Sensor) בשילוב למידת מכונה.
במחקר נכללו נבדקים שעברו ניתוח להסרת סרטן ריאות במרכז רפואי אקדמי ביפן בין נובמבר 2018-נובמבר 2019. בדיקות נשיפה בוצעו מיד לפני הניתוח וכחודש לאחר הניתוח ונבחנו בעזרת מערך MSS. במערך זה היו 12 ערוצים המכילים חומרי זיהוי ייחודיים אשר סיפקו 12 גלים נבדלים מדגימת נשיפה בודדת.
החוקרים הפיקו תרשימי קופסה של שינויים בצורת הגלים של כלל הערוצים מבדיקות הנשיפה שבוצעו בתקופה סביב הניתוח וביצעו מבחן U על שם Mann-Whitney. מודל ניבוי מיטבי עבור סרטן ריאות הופק ואומת באמצעות שיטות של למידת מכונה.
66 נבדקים גויסו למחקר, מהם 57 נכללו בניתוח הנתונים. בעזרת ניתוח מקיף של כלל הנתונים, הופק מודל ראשוני לניבוי סרטן ריאות המבוסס על שילוב של חמישה ערוצים. הדיוק המיטבי של המודל עמד על 0.809, הרגישות על 0.83, הסגוליות על 0.807 הערך המנבא החיובי על 0.806 והערך המנבא השלילי על 0.812.
מסקנת החוקרים היתה כי בדיקת נשיפה המבוסס על MSS ולמידת מכונה, עם בקרה זהירה של שתי הדגימות ותנאי המדידה, סיפקו מודל לניבוי סרטן ריאות. ממצאים אלה מדגימים את האפשרות של בדיקות סקר לא פולשניות עבור זיהוי מוקדם של סרטן ריאות.
מקור:
תגובות אחרונות