סרטן ערמונית 25.06.2024

תוצאים לאחר ביופסיה סיסטמית של הערמונית לעומת ביופסיה מונחית MRI

במחקר חדש השוו תוצאים של נבדקים ממחקר PRECISE שעברו ביופסיה סיסטמית של הערמונית או ביופסיה מונחית MRI, על בסיס הדמיית MRI חוזרת לאחר שנתיים. הנה הממצאים

ביופסיה. אילוסטרציה

במחקר אקראי פרוספקטיבי PRECISE הודגם כי ביצוע ביופסיה ממוקדת (Targeted Biopsy - TBx) בלבד על בסיס הדמיה של תהודה מגנטית (Magnetic Resonance Imaging - MRI) איננו נחות מביצוע סיסטמתי של ביופסיות מוכוונות על-קול בגישה דרך החלחולת (Systemic Biopsy - SBx) לצורך זיהוי סרטן ערמונית (Prostate Cancer - PC) בדרגה (Grade Group - GG) 2+ על פי International Society of Urological Pathology.

לא ברור מה הם התוצאים של נבדקים שנמנעו מביצוע ביופסיה בשל ממצאים שליליים ב-MRI. מטרת המחקר היתה לבחון את שיעור האבחנות עם PC על בסיס MRI שבוצע בשנתיים הקודמות במסגרת מחקר PRECISE אשר לא ביצעו ביופסיה ועבור נבדקים עם תוצאות שליליות או מחלה עם GG של 1 שעברו TBx בהשוואה לאלה עם תוצאות שליליות או מחלה עם GG של 1 שעברו SBx.

מחקר PRECISE בוצע בחמישה מרכזים אקדמיים בקנדה. ניתוח זה בוצע עבור נבדקים שלא אובחנו עם PC עם משמעות קלינית (clinically significant PC - scPC) בבסיס. מתוך 453 נבדקים שהוקצו למחקר, 146 אובחנו עם GG של 2+ בבסיס, והוצאו מניתוח נתונים זה.

במחקר זה נכללו 83 נבדקים מזרוע ה-MRI שלא הודגם אצלם מחלה ועל כן לא עברו ביופסיה, 120 נבדקים מהעוקבה הכוללת עם תוצאות שליליות ב-SBx ו-TBx ו-72 נבדקים מהעוקבה הכוללת שאובחנו עם מחלה בדרגה GG 1.

כלל הנבדקים מקבוצות SBx ונבדקים מקבוצת MRI שעברו TBx עבור נגעים עם ציון PIRADSי(Prostate Imaging-Reporting and Data System) של 3 ומעלה או על בסיס חשד קליני, עברו בדיקת MRI ביקורת כעבור שנתיים.

התוצא העיקרי שנבדק היה שיעור הנבדקים עם ממאירות בדרגה GG 2 ומעלה. תוצאים שניוניים כללו תוצאי MRI ושיעור הנבדקים עם PC בדרגה GG 1.

בניתוח התוצאות נכללו 75 (56%) הדמיות MRI ביקורת עבור נבדקים שנכללו בזרוע MRI במחקר המקורי ו-69 (49%) בזרוע SBx. תוצאות המחקר הדגימו תוצאות שליליות ב-MRI ביקורת לאחר שנתיים עבור 55 (73%) מהנבדקים בזרוע MRI ו-51 (67%) בזרוע SBx.

מתוך 76 הנבדקים מזרוע SBx, עבורם היה מידע מ-MRI ביקורת כעבור שנתיים, 16 (21%) עברו ביופסיה, מתוכן שמונה (10%) יצאו שליליות, שתיים (2.6%) הדגימו מחלה בדרגה GG 1 ושש (7.9%) עם מחלה דרגה GG 2+.

מתוך 75 הנבדקים זרוע MRI עבור היה מידע מ- MRI ביקורת כעבור שנתיים, שמונה עברו ביופסיה (11%) מהן ארבע היו שליליות (5%) וארבע היו חיוביות למחלה דרגה GG 2 ומעלה. כעבור שנתיים, כולל אלה שעברו ביופסיות בבסיס, 116/221 (52.5%) בזרוע MRI ו-113/204 (55%) מזרוע SBx היו ללא מחלה בדרגה GG 2+, צורך בטיפול, תמותה מכל סיבה או התקדמות המחלה (יחס סיכויים של 1.08, p=0.66).

מסקנת החוקרים היתה כי לא נמצא הבדל בשיעור csPC בין זרועות המחקר PERCISE (MRI±TBcx לעומת SBx) בבדיקות MRI מעקב שבוצעו שנתיים לאחר תחילת המחקר. זאת, על אף 38% מהנבדקים בזרוע ה-MRI שלא ביצעו ביופסיה מלכתחילה.

מקור:

Klotz L, Chin J, Black PC, Finelli A, Anidjar M, Machado A, Levental M, Ghai S, Chang SD, Patel C, Kassam Z, Loblaw A, Kebabdjian M, Pond G, Haider MA. Magnetic Resonance Imaging-Targeted Versus Systematic Prostate Biopsies: 2-year Follow-up of a Prospective Randomized Trial (PRECISE). Eur Urol Oncol. 2024 Jun;7(3):456-461. doi: 10.1016/j.euo.2023.09.013. Epub 2023 Oct 12. PMID: 37838556.

נושאים קשורים:  תהודה מגנטית,  ביופסיה מוכוונת,  ביופסיה סיסטמית,  סרטן ערמונית,  תוצאים,  דרגת תחלואה
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו