סרטן הערמונית 18.08.2024

מהי התועלת בבדיקות סקר PSA לסרטן ערמונית?

נתוני מעקב בן שני עשורים: ההשפעה של בדיקות סקר PSA לסרטן הערמונית על מאפיינים של גידולי סרטן ערמונית ובחירת הטיפול עבורו

בדיקת PSA. אילוסטרציה

מחקרים קודמים כימתו את ההשפעה של בדיקות סקר לזיהוי מוקדם של סרטן ערמונית (Prostate Cancer - PCa) המבוססים על מדידות של אנטיגן מסוים לערמונית (Prostate Specific Antigen - PSA) על שנות חיים מתוקננים לאיכות חיים, באמצעות מידע ממעקב של 11 שנים במסגרת מחקר ERSPCי(European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer), שהופק באמצעות שיטת MISCANי(Microsimulation Screening Analysis). המידע המצטבר ממחקר ERSPC כעת כולל 21 שנות מעקב.

מטרת מחקר זה היתה לספק סקירה של ההשפעה של בדיקות סקר המבוססות על PSA על מאפייני הגידול ועל בחירת הטיפול עבור PCa, באמצעות מידע אמפירי מפורט וארוך-טווח מתוך מחקר ERSPC.

במחקר נכללו גברים מתוך מחקר ERSPC של רוטרדם אשר הוקצו אקראית למעקב המבוסס על מדידת ערכי PSAי(Screening - S) או קבוצת מקרי הביקורת (Control-C). החוקרים בחנו את ההשפעה של בדיקות סקר המבוססות על ערכי PSA על מספר האבחנות של PCa, מאפייני השאת, טיפולים והיארעות מצטברת של התקדמות המחלה. החוקרים בחנו עוד את השינוי במאפייני הגידולים ובטיפולים עבור שתי זרועות המחקר לאורך זמן.

תוצאות המחקר הדגימו כי פחות נבדקים עם PCa שהוקצו לזרוע S של המחקר אובחנו עם גידולים בשלבים מתקדמים (T3/T4: 12% לעומת 23%, סיכון יחסי של 0.5, רווח בר-סמך של 95%, 0.44-0.57), ראו פחות התקדמות של המחלה, נזקקו לפחות טיפולים משניים (30% לעומת 48%, סיכון יחסי של 0.61, רווח בר-סמך של 95%, 0.57-0.66; p<0.001) ונעזרו פחות בטיפולים פליאטיביים (21% לעומת 55%, סיכון יחסי של 0.38, רווח בר-סמך של 95%, 0.35-0.42), בהשוואה לנבדקים בזרוע C של המחקר.

כל זה בא על חשבון אבחון-יתר ושיעורים גבוהים יותר של טיפול מוקדי (כגון כריתה מלאה של הערמונית: 32% לעומת 14%, סיכון יחסי של 2.18, רווח בר-סמך של 95%, 1.92-2.48).

עם הזמן מספר הטיפולים המוקדיים פחת, בעוד נצפתה עלייה בשיעור הנבדקים שבחרו בשיטת הטיפול הדחוי. הסיכונים היחסיים עבור הטיפולים היו מעט שונים מאלה שהוצגו בעבר על בסיס שיטות MISCAN.

מסקנת החוקרים היתה כי לאחר מעקב ארוך של 21 שנים, מידע אמפירי מתוך מחקר ERSPC הדגים כי בדיקות סקר עבור PCa המבוססות על מדידת רמות PSA בדם מביא לירידה בשיעור הנבדקים עם אבחנה של PCa מתקדם, התקדמות המחלה וטיפולים קיצוניים יותר, כאשר אלו באו על חשבון אבחון יתר ובעקבות כך, ככל הנראה, גם טיפול יתר. מחקר זה הדגים עוד כי במהלך השנים נצפתה ירידה בתדירות הטיפול המקומי ועלייה בשימוש בשיטת הטיפול הדחוי.

מקור:

Hogenhout R, Remmers S, van Slooten-Midderigh ME, de Vos II, Roobol MJ; ERSPC Rotterdam Study Group. From Screening to Mortality Reduction: An Overview of Empirical Data on the Patient Journey in European Randomized Study of Screening for Prostate Cancer Rotterdam After 21 Years of Follow-up and a Reflection on Quality of Life. Eur Urol Oncol. 2024 Aug;7(4):713-720. doi: 10.1016/j.euo.2023.08.011. Epub 2023 Sep 9. PMID: 37690917.

נושאים קשורים:  סרטן ערמונית,  בדיקות סקר,  דרגה,  התקדמות המחלה,  טיפולים קיצוניים,  טיפול דחוי,  בדיקת PSA
מאמרים נוספים שיעניינו אותך
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו