במחקר שהתפרסם בכתב העת European Urology Oncology בחנו האם ניתן לנבא נויטרופניה חמורה בעקבות טיפול עם קבזיטקסל על פי סף פרמקוקינטי של התרופה.
עוד בעניין דומה
קבזיטקסל גורם לעיתים קרובות לנויטרופניה חמורה. חשיפה סיסטמית של גבוהה לקבזיטקסל מקושרת לשפל נמוך יותר של ספירת נויטרופילים מוחלטת (Absolute Neutrophil Count - ANC).
מטרת המחקר היתה לתאר את ההשפעה של חשיפה סיסטמית לקבזיטקסל על ANC בעזרת מודל פרמקוקינטי/פרמקודינמי מבוסס אוכלוסין (population Pharmecokinetic/Pharmecodynamic - POP-PK/PD) ולזהות נבדקים שבסיכון מוגבר לסבול מנויטרופניה עמוקה בשלב מוקדם של הטיפול, באמצעות קביעת סף PK.
מידע מחמישה מחקרים קליניים אוגמו לצורך פיתוח מודל POP-PK/PD באמצעות NONMEM, המקשר באופן ישיר בין מאפייני נבדקים וחשיפה סיסטמית לקבזיטקסל לבין ANC. סף PK אשר מנבא נויטרופניה קשה (דרגה 3 ומעלה) נקבע באמצעות עקומה אופיינית למסווג.
במחקר נכללו 96 נבדקים עבורם נלקחו 1,726 דגימות PK ו-1,081 בדיקות ANC. מודל POP-PK/PD תיאר באופן מדויק את ה-PK של קבזיטקסל ואת ערכי ANC. ריכוז קבזיטקסל בפלזמה של יותר מ-4.96 נ"ג/מ"ל שש שעות לאחר תחילת העירוי של הטיפול נמצא מנבא של נויטרופניה חמורה עם רגישות של 76% וסגוליות של 65%.
מסקנת החוקרים היתה כי רמות בפלזמה של קבזיטקסל בשלב מוקדם של הטיפול מנבאות נויטרופניה חמורה בהמשך. יישום סף PK המוצע במסגרת המחקר עשוי להביא לזיהוי מוקדם של כמעט 76% מכלל המקרים בהם מתפתחת נויטרופניה חמורה.
אם ממצאים אלה יאוששו במחקרים פרוספקטיביים, נבדקים שבסיכון לפתח נויטרופניה חמורה עשויים להרוויח מטיפול מניעתי עם GCSFי(Granulocyte Colony Stimulating Factor), ובלימה מוקדמת של נויטרופניה חמורה בשלבי הטיפול המוקדמים. יישום סף זה יאפשר טיפול פחות מוגבל במינון של 25 מ"ג/מ2 ובאופן תיאורטי לשפר את התועלת הטיפולית של תרופה זו.
מקור:
תגובות אחרונות