חרף התועלת הידועה של ביצוע פעילות גופנית על הפחתת הסיכון לחלות בסרטן שד, לא ידוע מהי ההשפעה של פעילות גופנית על מאפיינים ממוגרפיים שונים.
עוד בעניין דומה
במחקר זה החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין פעילות גופנית טרום-אבחונית לבין מאפיינים ממוגרפיים במעמד אבחנה של סרטן שד (Breast Cancer - BC), ובמיוחד צפיפות שד בממוגרפיה (Mammographic Breast Density - MBD), מראה ממוגרפי של השאת (Mammographic Tumor Appearance - MA) וכן אופן זיהוי הממאירות (Mode of Cancer Detection - MoD).
במחקר נכללו 1,116 נבדקות שהשתתפו במחקר MDCי(Malmö Diet and Cancer Study). החוקרים כללו מידע על אודות רמת פעילות הגופנית של הנבדקות בבסיס (1991-1996) ומידע ממוגרפי מזמן האבחנה עם BC פולשני (1991-2014).
משך ועצימות הפעילות הגופנית נבחנו באמצעות שעות METי(Metabolic Equivalent of Task hours - MET-h), או על פי המלצות הקווים המנחים של ארגון הבריאות העולמי (World Health Organization - WHO). MBD רובד באופן דיכוטומי למידה נמוכה-בינונית וגבוהה, MA לגידולים עם מראה בצורת קרני שמש (Spiculated) ואלה ללא מראה זה ו-MoD רובד לפי זיהוי קליני או בבדיקת סקר.
32% מהנבדקות הדגימו MBD גבוה במעמד האבחנה, ל-37% היה MA לא-שמשי ו-MoD היה קליני עבור מחצית הנבדקות.
תוצאות המחקר לא הדגימו מתאם בין פעילות גופנית לבין MBD, עם עלייה בעצימות פעילות גופנית (MET-h) לשבוע או כאשר השוו בין נשים שביצעו פעילות גופנית מעבר להמלצות WHO לבין אלו שלא ביצעו פעילות גופנית בהיקף המומלץ (יחס סיכויים מתוקנן של 1.24, רווח בר-סמך של 95%, 0.78-1.98). כמו כן, לא נמצא הבדל ב-MA או MoD בין נשים שביצעו פעילות גופנית בהיקפים שונים.
מסקנת החוקרים היתה כי לא נמצא מתאם בין פעילות גופנית טרום-אבחונית לבין MBD, MA או MoD עבור אבחנה של סרטן שד. בעוד פעילות גופנית הוכחה כמונעת סרטן שד, לא נראה כי זו משפיעה על מאפיינים ממוגרפיים או על אופן האבחנה של סרטן שד.
מקור:
תגובות אחרונות