סרטן ערמונית 07.01.2025

האם ניתן להפחית את תופעות הלוואי בטיפול עם אקסטנדי לסרטן ערמונית?

כיצד השפיע מינון מופחת של אקסטנדי על פרופיל תופעות הלוואי של נבדקים שבריריים עם סרטן הערמונית וכיצד השפיע הדבר על יעילות הטיפול?

נטילת תרופות. אילוסטרציה

אנזלוטמיד (אקסטנדי) הינו מעכב פוטנטי של תהליך האיתות התוך-תאי של קולטנים לאנדרוגניים, אשר נמצא בשימוש עבור טיפול בסרטן ערמונית (Prostate Cancer - PC) בשלבים שונים של המחלה. תופעות לוואי לטיפול שכיחות במינון הטיפולי המקובל, בעוד ייתכן שמינון נמוך יותר הינו יעיל במידה שווה.

מטרת מחקר זה היתה לבחון את ההשפעה של מינון מופחת של אקסטנדי על פרופיל תופעות הלוואי לטיפול עבור נבדקים שבריריים עם PC.

במחקר אקראי זה שבוצע במספר רב של מרכזים רפואיים, החוקרים השוו טיפול עם מינון מקובל של אקסטנדי (160 מ"ג/יום) לבין מינון מופחת (120 מ"ג/יום) עבור נבדקים שבריריים עם PC. תשישות, תופעות לוואי קוגינטיביות ותסמיני דיכאון נמדדו באמצעות שאלון FACIT-Fatigueי(Functional Assessment of Chronic Illness Therapy—Fatigue), FACT-Cog (Functional Assessment of Cancer Therapy—Cognitive Function) ומדד GDS-15י(Geriatric Depression Scale-15). החוקרים השתמשו במודלים ליניאריים להשפעות מורכבות על מנת לבחון את ההבדל בתופעות לוואי בין הקבוצות לאורך זמן.

במחקר נכללו 52 נבדקים (25 טופלו עם מינון מופחת ו-27 עם מינון מקובל). תוצאות המחקר הדגימו כי נבדקים שקיבלו טיפול עם מינון מופחת הדגימו פחות תשישות לאחר 24 שבועות, בהשוואה לאלה שקיבלו טיפול עם המינון המקובל (הבדל של 6.2 נקודות בשאלון FACIT-Fatigue; רווח בר-סמך של 95%, 1.4-11, p=0.01).

נבדקים שקיבלו טיפול עם מינון מופחת הדגימו יציבות במידת התשישות, תופעות הלוואי הקוגנטיביות ותסמיני דכאון לאורך זמן, בעוד נבדקים שקיבלו טיפול עם מינון מלא הדגימו המשך החמרה משמעותית בתופעות הלוואי על פני 24 שבועות, בהשוואה למצב הבסיס.

מסקנת החוקרים היתה כי מתן מינון מופחת של אקסטנדי מאפשר פחות תופעות לוואי של תשישות, פגיעה קוגניטיבית ודיכאון עבור נבדקים שבריריים, בהשוואה לטיפול במינון מלא. זאת ללא פגיעה מובהקת בתוצאי יעילות הטיפול.

מקור:

A Prospective Randomised Trial to Determine the Effect of a Reduced Versus Standard Dose of Enzalutamide on Side Effects in Frail Patients with Prostate Cancer. Boerrigter, Emmy et al. European Urology Oncology, Volume 7, Issue 6, 1376 - 1383

נושאים קשורים:  מחקרים,  מינון,  אנזלוטמיד (אקסטנדי),  מטופלים שבריריים,  סרטן ערמונית,  תופעות לוואי,  תשישות,  דיכאון,  אקסטנדי
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו