סרטן מעי גס ורקטום 14.01.2025

צריכת סידן בתזונה עשויה להפחית סיכון לסרטן מעי גס ורקטום

ממחקר גדול שכלל למעלה מחצי מיליון נשים בבריטניה וארך קרוב ל-17 שנים עולה כי הקפדה על צריכת סידן בתזונה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום

חלב פרה (צילום: אילוסטרציה)
חלב פרה (צילום: אילוסטרציה)

סרטן מעי גס ורקטום היא הממאירות השלישית בשכיחותה ברחבי העולם. שיעורי ההיארעות משתנים משמעותית, כאשר השיעורים הגבוהים ביותר מתוארים במדינות בעלות הכנסה גבוהה. הסיכון עולה במהגרים מאזורי היארעות נמוכה לאזורי היארעות גבוהה, רמז לכך שאורחות חיים וגורמים סביבתיים תורמים להתפתחות הממאירות.

ממחקר גדול שכלל למעלה מחצי מיליון נשים בבריטניה וארך קרוב ל-17 שנים עולה כי הקפדה על צריכת סידן בתזונה עשויה להפחית את הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום. במאמר שפורסם בכתב העת Nature Communications כותבים החוקרים כי ממצאי המחקר תומכים בתועלת של דיאטה בריאה ומאוזנת להפחתת הסיכון לממאירות.

בעוד שאלכוהול ובשר מעובד הם קרצינוגנים מוכחים, ובשר אדום מסווג כקרציונגן אפשרי, אין הסכמה באשר לקשר בין גורמים תזונתיים אחרים לבין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום.

על מנת לבחון לעומק את הנושא, החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד אספו נתונים על אודות 97 מרכיבים תזונתיים ב-542,778 נשים בין 2001 ולמשך כ-16.6 שנים, בממוצע. במהלך תקופה זו, 12,251 נשים אובחנו עם סרטן מעי גס ורקטום. הנשים השלימו שאלונים תזונתיים בתחילת המחקר, כאשר 7% לקחו חלק בלפחות שאלון תזונתי אחד בהמשך.

מניתוח הנתונים עלה כי 17 מרכיבים תזונתיים נקשרו בקשר משמעותי עם הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום. צריכת סידן הדגימה את ההשפעה המגנה הבולטת ביותר, כאשר כל עלייה של 300 מ"ג בצריכה יומית של סידן – מקביל לכוס חלב גדולה – לוותה בירידה של 17% בסיכון למחלה הממארת.

שישה מוצרי חלב המכילים סידן – חלב פרה, יוגורט, ריבופלבין, מגנזיום, פוספור ואשלגן – גם הדגימו השפעה מגנה מפני סרטן מעי גס ורקטום. השפעה מגנה חלשה יותר תועדה עם דגני בוקר, פירות, דגנים מלאים, פחמימות, סיבים, סוכרים, פולאט וויטמין C. עם זאת, החוקרים מציינים כי ההשפעות המגנות הללו עשויות להיות ערפלנים עקב אורחות חיים אחרים או גורמים תזונתיים נוספים.

ההשפעה המגנה של צריכת סידן היתה בלתי תלויה בצריכת חלב פרה ולכן החוקרים כתבו כי בעוד שמוצרי חלב עשויים לסייע בהגנה מפני סרטן מעי גס ורקטום, הגנה זו נובעת בעיקרה או כולה מצריכת סידן.

כצפוי, אלכוהול הדגים קשר הפוך ולווה בעלייה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, כאשר כל עלייה של 20 גרם בצריכת אלכוהול יומית – מקבילה לכוס יין גדולה – לוותה בעלייה של 15% בסיכון למחלה הממארת. קשרים חלשים יותר תועדו עם צריכת בשר אדום ומעובד, כאשר כל עלייה של 30 גרם בצריכה יומית לוותה בעליה של 8% בסיכון לממאירות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי מוצרי חלב עשויים להגן מפני התפתחות סרטן מעי גס ורקטום, כאשר ההשפעה המגנה הנ"ל מיוחסת ברובה או כולה לסידן.

מקור:

Nat Commun. 2025 Jan 8;16(1):375

נושאים קשורים:  סידן,  תזונה,  סרטן המעי הגס והרקטום,  אלכוהול,  מחקרים,  מוצרי חלב
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו