מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Advances in in Radiation Oncology עולה כי מטופלים הפונים לייעוץ רפואי ראשון לקראת טיפול קרינתי מביעים חששות רבים באשר להשפעות הגופניות של הטיפול, כולל כאב, בחילות והפרעות זיכרון. למעלה מ-60% מהמשתתפים הביעו דאגה בנוגע ליכולתם לבצע פעולות יומיומיות.
עוד בעניין דומה
עוד עלו חששות בנוגע לעלות הטיפול, צורך באמצעי תחבורה למפגשי הטיפול והמשך עבודה, לצד תפיסות מוטעות מפני פליטת קרינה לאחר הטיפול.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תופעות לוואי של טיפולים אונקולוגיים עלולות לפגוע משמעותית באיכות החיים של המטופלים ומובילים לחששות טרם התחלת טיפול חדש. בעוד שישנם מחקרים קודמים להערכת תפיסות שגויות לגבי טיפול כימותרפי, אין מידע רב באשר לתפיסות החולים את השפעות הטיפול הקרינתי.
במחקר הנוכחי נכללו 214 מטופלים (52% גברים) ללא היסטוריה של טפול קרינתי קודם, אשר פנו לייעוץ רפואי ראשון במרכז רפואי. המשתתפים השיבו על סקר אלקטרוני שכלל 30 שאלות על תפיסותיהם וחששותיהם. המשתתפים אובחנו עם סוגים שונים של מחלות ממאירות, הנפוצות בהן היו ממאירות המטולוגית (21%), סרטן שד (18%) וסרטן ריאות (15%).
מהנתונים עולה כי החשש העיקרי של המטופלים נגע לתופעות לוואי גופניות: כאב משנית לטיפול קרינתי (67%), אובדן זיכרון (62%), בחילות/הקאות (60%) ותגובות עוריות (58%).
עוד דווח כי 62% מהנשאלים הביעו דאגה מתונה עד גבוהה באשר ליכולתם לבצע פעולות יומיומיות ו-37% הביעו חשש מהיכולת להמשיך לעבוד. חששות נוספים כללו את היכולת להמשיך להתעמל, שתועדו בלמעלה ממחצית מהנשאלים, עלות הטיפול (36%) ואמצעי תחבורה להגעה לטיפולים (26%).
תפיסות מוטעות תועדו בשכיחות גבוהה, כאשר 48% מהמטופלים חששו מפליטת קרינה לאחר הטיפול ו-45% דאגו מהפרשת שתן או צואה רדיואקטיביים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בחשיבות השלמת סקר טרם ייעוץ אונקולוגי, שכן צעד זה עשוי לחשוף את הדאגות והחששות של המטופלים מפני הטיפול ולסייע בדיון ממוקד בצרכים האישיים של כל מטופל והפנייתו לשירותים המתאימים.
מקור:
תגובות אחרונות