במאמר שפורסם בכתב העת Nature Communications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הגדלת צריכת חלב ומוצרי חלב עשויה להגן מפני סרטן מעי גס: צריכה יומית של 300 מ"ג סידן לוותה בירידה של 17% בסיכון לממאירות.
עוד בעניין דומה
החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Million Women Study ובחנו את הרגלי התזונה של 542,778 נשים, תוך התמקדות ב-97 מרכיבים תזונתיים שונים והערכת הקשר בין צריכת מרכיבים אלו ובין הסיכון לסרטן מעי גס. לאורך מעקב של כ-16 שנים תועדו 12,251 מקרים של סרטן מעי גס.
מניתוח הנתונים עולה כי צריכה יומית של 300 מ"ג סידן לוותה בסיכון מופחת ב-17% לסרטן מעי גס (סיכון יחסי של 0.83, רווח בר-סמך 95% של 0.77-0.89).
תואר קשר הפוך בין צריכת יוגורט, ריבופלבין, מגנזיום, דגנים מלאים, חומצה פולית, סיבים תזונתיים, פירות, אשלגן וחלב ובין הסיכון למחלה הממארת, אך קשרים אלה היו יחסית חלשים וייתכן כי חלקם הושפע מגורמים אחרים הקשורים באורחות החיים.
מהנתונים עלה כי צריכת חלב ומוצרי חלב זוהתה כגורם המרכזי להשפעה המגנה של סידן מפני סרטן מעי גס. החוקרים מסבירים כי ההשפעה המגנה של סידן מפני הממאירות עשויה להיות קשורה ליכולתו לקשור חומצות מרה וחומצות שומן חופשיות במעי הגס ובאופן זה להפחית את השפעתן הקרצינוגנית. צריכת 200 גרם חלב ביום לוותה בירידה של 51% בסיכון לסרטן הרקטום, ירידה של 40% בסיכון לממאירות מעי גס וירידה של 40% בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום.
מנגד, שתיית 20 גרם אלכוהול ביום לוותה בעלייה של 15% בסיכון לממאירות (סיכון יחסי של 1.15, רווח בר-סמך 95% של 1.09-1.20) וצריכת 30 גרם בשר אדום מעובד ביום לוותה בעלייה של 8% בסיכון למחלה הממארת (סיכון יחסי של 1.08, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.12).
החוקרים מסכמים וכותבים כי מדובר במחקר המקיף ביותר להערכת הקשר בין הרגלי תזונה ובין הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום, כאשר הממצאים מדגישים את החשיבות האפשרית של תכולת סידן בתזונה במניעת המחלה הממארת. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את ההשפעות הבריאותיות של תוספת סידן באוכלוסיות שונות.
מקור:
תגובות אחרונות