מחקר פרוספקטיבי רחב היקף הראה כי בדיקת דם חדשנית הצליחה לזהות קרוב ל-80% מהמקרים של סרטן המעי הגס, עם רמת סגוליות גבוהה מעל 90% לגידול מתקדם של מעי גס ורקטום, כך דווח במהלך כנס Gastrointestinal Cancers Symposium.
עוד בעניין דומה
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שכיחות סרטן המעי הגס נמצאת במגמת עלייה, ועל פי דו"ח ה-American Cancer Society, ממאירות זו צפויה להיות גורם התמותה השני בשכיחותו מסרטן בארה"ב בשנת 2025.
למרות ההמלצות לבדיקות סקר, רק 59% מהאוכלוסיה הזכאית עוברת בדיקות סקר באופן סדיר ובדיקות דם יכולות לשמש כבדיקת סקר חליפית לסרטן המעי הגס, מעבר לבדיקות הקיימות כמו קולונוסקופיה ובדיקות צואה, ובכך לשפר את שיעורי ההיענות לסקירה.
מחקר PREEMPT CRC נועד לבחון את היעילות של בדיקת דם כבדיקת סקר לסרטן מעי גס ורקטום במבוגרים בגילאי 45-85 שנים בסיכון ממוצע לסרטן מעי גס, ללא היסטוריה של ממאירות, אדנומה במעי גס ורקטום או מחלת מעי דלקתית וללא סיפור משפחתי של סרטן מעי גס.
מדגם המחקר כלל 27,010 משתתפים, כמחציתם נשים וכשליש מהם בגילאי 55-65 שנים. החוקרים מדווחים כי 72 משתתפים אובחנו עם ממאירות מעי גס, 2,567 אובחנו עם נגעים טרום ממאירים מתקדמים, 7,270 אובחנו עם נגעים טרום-ממאירים שאינם מתקדמים וב-17,101 משתתפים לא זוהו ממצאים חריגים.
מניתוח הנתונים עלה כי בדיקת הדם החדשה הדגימה רגישות של 79.2% לזיהוי סרטן מעי גס, עם סגוליות של 91.5% לזיהוי נגעים מתקדמים במעי גס ורקטום, עם ערך מנבא שלילי של 90.8% וערך מנבא חיובי של 15.5% לנגעים מתקדמים במעי גס. לבדיקת הדם רגישות של 12.5% לנגעים טרום-ממאירים מתקדמים.
לאחר התאמה לנתוני מפקד האוכלוסין האמריקאי לפי גיל ומין, החוקרים מצאו כי בדיקת הדם הדגימה תוצאות דומות מבחינת הרגישות והסגוליות לזיהוי גידולים במעי גס ורקטום.
החוקרים מסכמים וכותבים כי המחקר ענה על כל תוצאי הסיום העיקריים. עם זאת, הרגישות לאבחנה של סרטן מעי גס ורקטום ונגעים טרום-ממאירים מתקדמים היתה נמוכה מהצפוי והם מקווים כי התוצאות ישתפרו עם מחקר ופיתוח נוספים.
מקור:
תגובות אחרונות